Osteoporoza je „tiha bolest“ od koje boluje svaka treća žena

Zdravlje i ljepota
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA!!!

Osteoporoza je tiha bolest, još je zovu „tihi kradljivac kostiju“ , često je neprepoznata i nažalost, nekada je prelom prvi znak osteoporoze. To je bolest ubrzanog gubitka koštanog tkiva koja se najčešće javlja kod žena u postmenopauzi, ali i kod muškaraca, rečeno je na obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv osteoporoze, koje je održano ispred TC Kalča, u organizaciji Instituta „Niška Banja“.

Osteoporoza – Megagiga.info

„Prvenstveno moramo obratiti pažnju na ishranu. Faktori rizika su mnogobrojni, na primjer nedovoljno unošenje kalcijuma, vitamina D, povećan unos kofeina, alkohola, pušenje i nedovoljna fizička aktivnost“, rekla je dr Rozita Filipov, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, šef odeljenja rehabilitacije „E“ Institua „Niška Banja“.

„S godinama, kod starijih pacijenata dolazi do smanjenja u visini. Svako smanjenje u visini veće od 3 cm, može se smatrati rizikom za postojanje osteoporoze, usljed preloma koji se javljaju na pršljenovima kičmenog stuba. Ti prelomi nisu traumatske prirode, već se govori o patološkim frakturama“, poručila je Filipov.

Svaka treća žena i svaki peti muškarac boluju od osteoporoze, podaci su koji govore o učestalosti ove bolesti. Kod žena se javlja najčešče nakon menopauze, a kod muškaraca posle 60 godina starosti.

„Koštana srž se formira od malih nogu, tako da je neophodno da unosimo dovoljnu količinu kalcijuma i vitamina D. Koštana gustina koja se dostigne do tridesete godine života predstavlja neki maksimum koštane gustine“, kazala je dr Rozita Filipov.

Najčešća posljedica osteoporoze su učestali prelomi, koji pacijenta vezuje za postelju, usljed čega dolazi i do drugih komplikacija.

„Na vrijeme dijagnostikovana osteoporoza može se spriječiti, paleta lijekova je široka, tako da je svakako možemo liječiti“, rekla je Filipov.

Ona je dodala da je pored primjene lijekova veoma bitna i fizička aktivnost. Zbog toga su učenici Medicinske škole „Dr Milenko Hadžić“ vežbali sa terapeutima ispred TC Kalča.

Ono što je bitno, kaže dr Rozita Filipov, jeste da u Nišu postoji nekoliko aparata pomoću kojih se dijagnostikuje osteoporoza.

„Mi u Niškoj Banji imamo izuzetno dugu traciciju. Imali smo prvi aparat, prije oko 30 godina, Lunar. Sada imamo i drugi aparat, tako da, što se tiče Niške Banje, imamo iskustva i u dijagnostikovanju i u liječenju osteoporoze“, zaključila je dr Rozita Filipov, piše “Niškevesti“.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *