Kako sačuvati mozak prirodnim putem?

Zdravlje i ljepota
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA!!!

Stalni napredak u istraživanjima uvek otkrije nešto novo što može umanjiti rizik za navedene tegobe, i to prirodnim putem, bez lekova. Najnoviji primer je kombinovanje dijetalne ishrane koja, po istraživanju, smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti za 53% kod onih koji se strogo pridržavaju ove dijetalne ishrane pa do 35% kod onih koji se povremeno pridržavaju ove ishrane.

Kombinovana dijeta sastoji se od 10 proizvoda (orasi, bobice, pasulj, celovite žitarice, riba, piletina, maslinovo ulje, vino, dve vrste povrća – lisnato zeleno i ostalo).

Dijeta se zasniva na ishrani dva puta nedeljno piletina, jednom nedeljno riba, pasulj svakog drugog dana, salata i još jedno povrće jednom dnevno i za sva tri obroka dnevno celovite žitarice. Grickalice poput oraha i bobica dobre su za mozak, a kao najbolja kombinacija preporučuju se jagode i borovnica koje mogu čak i usporiti simptome Alchajmeove bolesti.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Maslinovo ulje u bilo kojoj kombinaciji, kako za jelo tako i za salate, ili povrće – može da poboljša funkciju mozga i dugoročno štiti od demencije.

Podsećanja radi, istraživanje navodi i nezdrave grupe namirnica za mozak: od crvenog mesa do margarina, sira, kolača i slatkiša, pržene i brze hrane.

Savetuje se manje od 4 porcije crvenog mesa nedeljno, najviše jedna kašika margarina dnevno i jedna ili nijedna porcija nedeljno pržene ili brze hrane, sira i masti.

Sve navedeno nije novina, ali zanimljiva je sama kombinacija dijetalnih namirnica, pa se istraživanje zalaže za dublju analizu u kojoj bi bilo uključeno više različitih namirnica i više poznatih dijeta,piše Krstarica

Opet se pokazalo da je umerena i zdrava ishrana dobra za celo telo, „od glave do pete“ (mozak, srce, krvni sudovi, telesna težina…).

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *