VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspije i bude savršena

Tradicionalna jela
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA!!!

Pite su jedne od omiljenih jela na Balkanu.

Ipak, ukoliko ne pravite pitu toliko često ili nemate iskustva, može se desiti i da vam ne uspije, da kore budu suve, popucaju ili fil u njima ostane nepečen.

Zbog toga bi trebalo da primijenite nekoliko savjeta i trikova kako bi se na vašoj trpezi uvijek našla savršeno uvijena, ispečena i poslužena kraljica slanih posluženja – pita, piše Stvarukusa.rs.

1. Držite kore pod vlažnom krpom

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Skinite salo i vratite se iz formu bez po’ muke!

Kore bi trebalo da budu hladne kada se pita pravi, pa ukoliko ste ih držali u zamrzivaču, ostavite ih u toku noći da se odlede u frižideru. Kada otvorite pakovanje, dok pripremate pitu, ostatak kora držite pod vlažnom krpom, jer se one veoma brzo suše, a samim tim i pucaju.

2. Izbjegavate masnoću

Ukoliko ste se odlučili da spremate pitu ona nikako ne može biti “fit” varijanta, gdje se vodi računa da se masnoća svede na minimum, jer sve vrste pita zahtjevaju masnoću, bilo da je ona mast, puter, suncokretovo ili maslinovo ulje. Ako želite ukusnu pitu, ovaj korak ne bi trebalo da preskačete. Osim toga, svaku pitu treba natopiti mešavinom vode i masnoće, kako bi ona ostala sočna.

3. Stavljate je u zagrijanu rernu

Trik koji primjenjuju iskusni kuvari, kako fil u pitama ne bi ostao sirov, a kore izgorjele, jeste da se pita stavi u hladnu rernu, a onda uključi prikladna temeperatura za pečenje. Pita će se peći ravnomjerno i biće savršena kada bude gotova.

4. Ne sječete je prije pečenja

Nestrpljivima će ovaj korak posebno biti od koristi, jer pita ne bi trebalo da se sječe vrela, kako odjednom ne bi splasnula. Isjecite je prije pečenja, pa će tokom pečenja kroz rezove izlaziti višak pare, što će pomoći ravnomjernom pečenju.

Izvor:hayat.ba

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *