MESO ISPOD PEKE….NEĆETE MOĆI ODOLJETI OVOM RECEPTU

Slana jela
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA!!!

Sastojci
8 osoba

2 kg mesa (teletina, piletina)
2 kg krumpira
2 glavice luka
3-4 mrkve
50 dkg šampinjona
1 paprika
1 tikvica
grančica ružmarina
ulje
sol
papar
začinsko bilje

1.
Meso (ja obično spremam teletinu i piletinu) narežite na komade i natrljajte solju. Napravite marinadu od ulja i zacina koji vama odgovaraju. Ja koristim dalmatinsko začinsko bilje, malo papra, žličicu crvene paprike i češnjak u granulama.Ostavite meso preko noći u marinadi.

2.
Krumpir ogulite i narežite na četvrtine, pa ga rasporedite po tepsiji. Začinite po ukusu. Narežite povrće( šampinjoni mogu ostat cijeli), pa i njega rasporedite.
Meso “popikajte” između povrća i sve skupa zalijte s malo ulja. Ulja ne treba previše jer i povrće i meso tokom pečenja puste svoj sok.

3.
U međuvremenu vam je bolja polovica napravila puno žara 😉 kojeg sad razgrnete, stavite tepsiju i pokrijete pekom/sačem.
Važno je i dalje održavati vatru na nekom drugom mjestu da bi mogli po potrebi dodati žara.

4.
Ja u početku večinu žara nagrnem oko peke, a tek pred kraj na nju da meso ne bi izvana izgorilo a unutra ostalo sirovo. Nakon jedno pola sata provjerite kakvo je stanje. Po potrebi okrenite meso.
Nakon jedno sat vremena nagrnite žar i po vrhu peke jer je vrijeme da se sastojci malo “zarešaju”. Pecite još neko vrijeme.

5.
Iz iskustva savjetujem da je najbolje provjeravati kako se odvija pečenje. Vrijeme pečenja razlikuje se ovisno o veličini i vrsti peke, kao i o vrsti ložišta. Ja na žalost, još uvijek to radim na improviziranom ložištu, a zatvorena peć sigurno skraćuje vrijeme pečenja.

Izvor:coolinarika.com

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *