Zašto morate dodati sirće u vodu u kojoj kuhate krompir?

Zdravlje i ljepota
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA!!!

Krompiri su jedna od najfleksibilnijih namirnica kojima svakodnevno raspolažemo. Mogu se peći, pržiti, transformirati u kremasti pire, ali i dodavati raznim čorbama, jelima i gulašima.

Ali da biste uživali u ukusnom jelu, važno je odabrati pravi krompir za pravo jelo i termičku obradu. Većina krompira može se podijeliti na dvije kategorije – brašnaste i voštane.

Brašnasti krompiri sadrže visok procenat skroba, pa ih je najbolje iskoristiti za pripremu pirea ili pečenje. Voštani krompiri, pak, idealni su za kuhanje u vodi, pa ih je korisno upotrebiti za pripremu salate.

Da biste dobili optimalno kuhani plod za pripremu krompir salate, korisno je dodati i malo – sirćeta. Magazin Home Cook World tvrdi da u krompire koje planirate da kuhate oko 30 minuta dodate malo sirćeta u ključalu vodu, oko 13. minuta kuhanja.

Dodavanje sirćeta u ključalu vodu stvorit će tanku koricu na spoljnom sloju krompira. Ova kora pomoći će krompiru da zadrži svoj oblik, da se ne raspadne i ne postane kašast.

Važno je pripomenuti da ne postoji posebna vrsta sirćeta koja je bolja u ovome zadatku od drugih. Možete se poslužiti običnim, jabukovim ili vinskim sirćetom, potpuno je svejedno, prenosi punkufer.hr.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *