SLJEDEĆE NAMIRNICE RAZARAJU ŠTITNU ŽLIJEZDU, A UVIJEK SU NAM NA STOLU: 1 je posebno štetna, odmah je izbacite iz ishrane

Zdravlje i ljepota
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA!!!

Hrana koja razara štitnu žlijezdu se nerijetko nalazi na našim trpezama, a caka je u tome kako se sprema!

Bolesti štitne žlijezde su u sve većem porastu, a sa ovim zdravstvenim problemom se nerijetko suočavaju vrlo mlade osobe. Ima oblik leptira i nalazi se u prednjem dijelu vrata, ispod Adamove jabučice, duž prednjeg dijela dušnika. Kada je normalne veličine – nije opipljiva.

Luči nekoliko hormona, a svaki ima svoju specifičnu ulogu u organizmu.

Hormoni štitne žlijezde su:

Utiču na brojne procese u organizmu: metabolizam, rast, razvoj, rad srca, seksualnu funkciju kod oba pola, održavanje trudnoće, nivo glukoze u krvi, tjelesnu temperaturu i metabolizam kalcijuma.

Poremećaji u radu štitne žlijezde sve su češći. Ova veoma važna žlijezda koja se nalazi u korijenu vrata proizvodi hormone koji utiču na brojne sisteme u tijelu, pa samim tim i poremećaji u njenom radu izazivaju različite probleme.

Neke od bolesti štitine žlijezde su:

Činjenica da se sve ćešće, posebno mladi ljudi, suočavaju sa nekom od ovih dijagnoza, zabrinjava ljekare, a glavi uzrok pronalaze u savremenom načinu života koji je nevjerovatno stresan.

Dijetetičarka Moli Hembri ističe da hrana koju jedemo može da ima veliki uticaj na tiroidnu tj. štitnu ili štitastu žlijezdu, a ono što mnogi ne znaju je da je jedna vrsta hrane najgora za ljude koji imaju ovaj zdravstveni problem.

Namirnice koje, prema riječima dijetetičarke, treba da izbjegavate ako imate problem sa štitnom žlijezdom su one koje sadrže goitrogene.

“Goitrogeni su namirnice koje sadrže supstancu goitrin, koja utiče na sintezu tiroidnih hormona, uz nedostatak joda”, pojašnjava Hembri.

Ona navodi da su namirnice koje sadrže ove supstace nekuhane biljke iz porodice krstašica, poput brokolija, karfiola, kupusa, ali ni soja ni proso nisu preporučljivi. Dobra stvar je, međutim, da većinu ovih namirnica ne morate da potpuno da izbacite iz ishrane, već ih konzumirate umjereno, ali samo ukoliko ih ovako pripremite. Zagrijte ih, kako biste izbjegli negativne efekte koje mogu da imaju na tiroidnu žlijezdu.

“Zagrevanjem krstašica eliminiše se njihova goitrogena aktivnost. A ako jedete nekuhano povrće iz ove porodice i soju umjereno, to ne predstavlja naročitu opasnost po zdravlje štitne žlijezde. Ipak, većina dijetetičara savjetuje da proso potpuno eliminišete iz ishrane”, pojašnjava dijetetičarka Hembri.

(Izvor: Stil.kurir.rs/ Autor: I.B.)

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *