Šest mogućih simptoma raka jajnika, žene obratite pažnju

Zdravlje i ljepota
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA!!!

Rak jajnika je teško uočiti u prvoj i drugoj fazi, jer u ženskom tijelu još uvijek ima mjesta da se unutrašnji organi pomjeraju bez vidljivih simptoma, koji bi upozorili žene da nešto sa njihovim genitalijama nije u redu. Tokom rasta tumora, prostor za organe postaje sve manji, pa se tada javljaju i prvi simptomi.

Policistični jajnici – Megagiga.info
Evo nekoliko signala koje vam tijelo šalje koji ukazuju da bolujete od raka jajnika:

Nadutost

Koliko puta ste samo osjetile nadutost, najčešće za to okrivljujući PMS, menstruaciju ili tešku hranu. Međutim, ako primjetite da vam je stomak nadut i mimo ciklusa ili kada jedete laganu hranu, savjetujemo vam da se obratite ljekaru.

Grčevi

Takođe se pripisuju periodu menstruacije, ali to ne znači da ih treba ignorisati ako se jave mimo ciklusa. Uopšte nije neobično da tumor, koji se razvija u genitalijama, izaziva bol i grčeve u donjem dijelu stomaka, pogotovo što su slični onima koji se javljaju tokom menstruacije.

Bol u leđima

Osjetite ga u donjem dijelu leđa, jer tumor vrši pritisak svojim rastom. Kao i prethodne, i ovaj simptom lako ignorišemo. Ako znate da niste dugo sjedeli ili neudobno spavali, a kičma vas i dalje boli, posjetite doktora.

Problemi s disanjem

Jedan je od simptoma koji nećete uočiti na početku bolesti, već onda kad tumor uđe u treću, pa čak i četvrtu fazu. Kako tumor u abdomenu i karlici raste i postaje veći, počinje da pritiska okolne organe, pa tako i pluća. Ostajete li odjednom bez daha i osjećate napor pri udisanju i izdisanju, javite se ljekaru.

Siti ste, a niste jeli

Kao što znate, rak jajnika raste u abdomenu, u trbušnoj šupljini se stvara tečnost koja izaziva osjećaj sitost.

Iznenadno krvarenje

Krvarite između ciklusa ili ste ušli u menopauzu, obavezno zakažite ginekološki pregled i ultrazvuk. Neki tumori više luče estrogen, koji može uzrokovati periodično krvarenje, čak i u menopauzi, piše Živim.hr.

Svi podaci u tekstu su informativne prirode i oni ne mogu zamijeniti konsultovanje sa ljekarom i ljekarske preglede,piše Aura

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *