Ovo drvo obavezno posadi u dvorištu, plodove jedu i dijabetičari, daleko je zdravije od običnog voća!

Zdravlje i ljepota
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA!!!

Od njega možeš praviti džem i slatko.

Kumkvat – Srbijadanas.com
Japanska pomorandža, kumkvat ili pasji trn su nazivi za nevjerovatnu biljku o kojoj se vrlo malo govori. Riječ je o bobici o čijoj se ljekovitosti znalo još u doba starih Grka, a vjeruje se da ona liječi čak preko 100 bolesti.

Neprikosnoveni antioksidans

Kumkvat ima jedinstven i fascinantan sastav koji uključuje 190 fitonutrijenata i bioaktivnih supstanci. Ono zbog čega je ova bobica eliksir zdravlja jeste činjenica da sadrži gotovo sve poznate minerale i vitamine. Koliko god to zvučalo nevjerovatno, kumkvat važi za jedan od najjačih antioksidanata koje možete naći u prirodi.

Obzirom na to da je ova biljka teško dostupna van Azije i Indije, onda se najčešće nalazi u formi ljekovitog ulja. U ulju dobijenom iz ovih bobica ima 3 puta više vitamina A od mrkve, 10 puta više vitamina C od pomorandže i najviše vitamina E među svim voćem.

Inače, to je jedino biljno ulje na svijetu koje sadrži sve omega masne kiseline. Povrh toga ima i vrlo rijetku omega-7 masnu kiselinu. Ona umanjuje bore, pospješuje elastičnost kože i uspješno se bori protiv svih drugih simptoma starenja kože.

U našem narodu kumkvat je poznat pod nazivom japanska pomorandža, zbog svog porijekla, ali i izgleda. Međutim, svojstva ove bobice su daleko bolja i snažnija od pomorandže.

Iako se nakon otkrića ove biljke pojavilo i nekoliko podvrsta to ne umanjuje njihovu važnost i ljekovitost pa se kumkvat koristi u borbi protiv mnogih oboljenja.

Uništava preko 100 oboljenja i tegoba

Kumkvat ublažava: probleme sa mokraćnim mehurom, menopauzu, sve vrste alergija i ekcema na koži, akne, žuljeve, ožiljke. Zatim, smanjuje masne naslage. Koristi se bronhitisa, dijabetesa tipa 2, konjuktivitisa, želučanih problema. Štiti imuni sistem, bori se protiv skleroze, artritisa i mnogih drugih oboljenja i tegoba.

Otok, bol i grčevi mišića – tri najčešća simptoma ‘prljavih’ krvnih žila. Ovo je RIJEŠENJE!

Kumkvat štiti probavni sistem od parazita i stvara zaštitni film u želucu i crijevima. Na taj način smanjuje štetne efekte patogenih mikroorganizama, poput upornih bakterija kao što je ešerihija koli, ali i protiv gljivica i ostalih parazita

Izvor:https://www.srbijadanas.com/

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *