NAJBOLJI PRIRODNI LIJEK PROTIV KISELINE U ŽELUCU

Zdravlje i ljepota
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA!!!

NAJBOLJI PRIRODNI LIJEK PROTIV KISELINE U ŽELUCU
Žgaravica koju osjetite je zapravo kiselina u želucu koja se vratila u jednjak. Gastroezofagealni refluks nastaje prilikom slabosti mišića koji okružuje donji dio jednjaka. On se otvara i omogućava prolaz hrane u želudac. Taj mišić također treba i biti zatvoren kako ne bi dopustio da kiselina iz želuca dođe nazad u jednjak. Osim otvaranja tog mišića, vraćanje kiseline iz želuca mogu uzrokovati i druge stvari. Kako bi bili sigurni o čemu se radi potrebno je provesti gastroskopiju, nakon čega mogu biti propisani lijekovi.

Uzroci nastanka kiseline u želucu
Osim oslabljenog mišića, uzroci nastanka kiseline u želucu mogu biti:

prevelika količina hrane
uska odjeća
trudnoća
debljina
određeni lijekovi
emocionalni stres
prebrzo hranjenje
pušenje
ležanje nakon jela
Prije nego krenete sa lijekovima, pokušajte ove domaće savjete.

Žvačite gume za žvakanje Žvakače gume bez šećera mogu poslužiti za jače izlučivanje sline. S obzirom na to da je ona lužnata, pomaže neutralizirati kiselinu u želucu. Ne sprječava vraćanje kiseline u jednjak, ali ublažava žgaravicu.
U Republici Hrvatskoj je skoro svaka treća odrasla osoba pušač. Procjenjuje se da od bolesti vezanih uz pušenje godišnje umire oko 9000 ljudi, što je svaka peta umrla osoba. Prema Europskom istraživanju o pušenju, pijenju alkohola i uzimanju droga (ESPAD) među učenicima Hrvatska je među zemljama s najvećom prevalencijom svakodnevnog pušenja adolescenata u posljednjih 30 dana (19 posto). Gora od nas je jedino Bugarska (22 posto). A prestanak mijenja tijelo već za 20 minuta

Nemojte leći nakon obroka Nemojte se nakon obroka zavaliti na kauč. Najbolje bi bilo uspravno sjesti ili stajati kako bi sva kiselina ostala u želucu.
Jedite više manjih obroka Veliki obroci teški su za mišić jednjaka. Bolje će raditi ako pokušate jesti četiri ili pet manjih obroka dnevno, nego tri velika.
Nemojte nositi usku odjeću Udobna i šira odjeća neće pritiskati trbuh i pojačavati nelagodu. Uska odjeća i remenje mogu pogoršati stanje.
Izgubite višak kilograma Pretilost i debljina su najčešći uzrok žgaravice i kiseline u želucu.
Soda bikarbona Pomiješajte malo sode bikarbone u čaši vode i popijte. Ta mješavina odmah će neutralizirati kiselinu u želucu i smanjiti osjećaj pritiska.
Jedite voće Banane i jabuke efikasne su u borbi protiv žgaravice. Jabuke stvaraju efekt hlađenja u želucu pa ju možete uzeti uz vodu.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *