KAKO RAZMNOŽAVATI REZNICE TUJE KOD KUĆE: PROLJEĆE, LJETO, JESEN, ZIMA, JEDNOSTAVNI I BRZI NAČINI, UPUTE KORAK PO KORAK

Zdravlje i ljepota
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA!!!
Kako razmnožavati tuju kod kuće

Da li se reznice tuje mogu razmnožavati?
Berba reznica guave
Kako sačuvati reznice tuje prije sadnje
Uslovi razmnožavanja reznica tuja
Kako razmnožiti tuju kod kuće iz reznica
Jednostavan i brz način razmnožavanja tuje u vodi
Kako razmnožavati tuju u zemlji kod kuće
Razmnožavanje reznica Thuja kod kuće mahovinom
Ukorjenjivanje reznica tuje kod kuće pomoću fitilja
Korak po korak upute o tome kako rezati tuju u krumpiru
Kako uzgajati tuju kod kuće od reznica
Koliko grana može pustiti korijenje?
Mogući osnovni problem
Bijela plijesan se pojavljuje na reznicama tuje
Šta učiniti ako se reznice Thuja osuše
u zakljucku
Tuja je malo jednodomno zimzeleno drvo (rijetko grm) iz porodice čempresa. Ova porodica uključuje 5 vrsta porijeklom iz Sjeverne Amerike i istočne Azije. U svom prirodnom staništu, ova kultura četinara razmnožava se sjemenom ili vegetativno. Međutim, u rasadnicima i vrtnim pejzažima, tuja se razmnožava drugim metodama, od kojih je jedna reznicama. Reznice tuje mogu značajno uštedjeti vrijeme i trud u klijanju sjemena, kao i novac pri kupovini gotovih sadnica.

Za sve koji prvi put obrezuju četinare, vrlo je važno razumjeti sve nijanse, pravila i karakteristike uzgoja reznica tuja kod kuće.

Kako razmnožavati tuju kod kuće
Kod kuće, Thuja se često razmnožava na nekoliko načina: na primjer, možete uzgajati četinjača iz grana ili koristiti metodu sjemena. Ako razmnožavate tuju iz sjemena, možete dobiti vrlo zdrave primjerke visoke izdržljivosti u prilično kratkom vremenu i bez značajnih financijskih troškova. Metoda sjemena omogućuje razmnožavanje bilo koje sorte i vrste stabla, međutim, ova metoda ima značajan nedostatak: uzgojene sadnice neće 100% odgovarati roditeljskom obliku, a može doći do odstupanja u izgledu i dekorativnim kvalitetama. Postoji i nedostatak uzgoja tuje iz grana: manje od 70 – 80% biljaka preživi ovim načinom razmnožavanja.

Da li se THJU reznice mogu razmnožavati?
Za razliku od metode razmnožavanja sjemenom, koja traje oko 6 godina, Thuja ima drugu metodu sadnje – reznice. Ako tuju razmnožavate reznicama, rezultate možete vidjeti mnogo brže – nakon 2-3 godine imat ćete mlade i zdrave biljke koje su savršeno pogodne za uređenje vrtnih površina. Osim toga, sadnice uzgojene iz reznica otpornije su i snažnije od onih koje se razmnožavaju iz sjemena. Takve biljke se brže i bolje prilagođavaju klimatskim uvjetima područja od biljaka donesenih odnekud.

Da bi se Thuja razmnožavala reznicama, izuzetno je važno pravilno odabrati grane biljaka koje nisu očvrsnule u roku od 3 godine. Najbolje je odabrati zelene grane duge 0,5 m sa malom količinom drveta na vrhu. Najbolje je po oblačnom danu (jutro).

BERBA REZNICA TUJE
Mnogi vrtlari vjeruju da je rezanje tuje i berba sadnog materijala složen proces koji zahtijeva puno truda, ali to nije tako. Pravilnim odsijecanjem stabljike sa pravog mjesta u određeno vrijeme (sredinom aprila), kao rezultat, možete brzo razmnožiti četinjač i dobiti sadnicu koja će za 5-7 sedmica dati korijenje dužine 4-5 cm.

Prilikom rezanja reznica važno je pridržavati se sljedećih pravila:

Najbolje je odrezati dio grana koji se nalazi na sredini stabla. Grana mora biti starija od dvije godine i početi drviti. Njegova dužina bi u prosjeku trebala biti 40 – 50 cm, a prečnik – ne više od 5 – 7 mm. Kao rezultat, iz jedne grane će se dobiti oko 3-4 gotove reznice.
Najbolje je upotrijebiti oštar nož ili škare da odsiječete reznicu.
Da bi se četinjača pravilno razmnožavala, bolje je uzeti reznicu s takozvanom “petom”: ovo je zasebna grana prave veličine (10-15 cm), koja je oštrim pokretom otrgnuta s biljke . Ova “peta” je osnova za kasniji rast korijena.
Sve listove na donjem dijelu grane treba odrezati na 4 – 5 cm: kako ne bi oduzimali hranjive tvari potrebne za pravilno ukorjenjivanje reznice. Ostatak listova može ostati.
Prije sadnje biljaka u zemlju, stručnjaci preporučuju tretiranje sadnog materijala lijekom koji stimulira stvaranje korijena (Epin, Ecopin, Kornevin, itd.). Stabljika se umoči u preparat i ostavi da odstoji 30 minuta na otvorenom.

Kako razmnožavati reznice tuje kod kuće: proljeće, ljeto, jesen, zima, jednostavni i brzi načini, upute korak po korak

KAKO SAČUVATI REZNICE TUJE PRIJE SADNJE
Stručnjaci ne preporučuju odgađanje sadnje tuje nakon dobijanja reznica, jer mogu izgubiti neke od svojih dekorativnih kvaliteta, a korijenje biljke može se osušiti. Međutim, ako nema mogućnosti da odmah posadite efedru, najbolja opcija bi bila da reznice umotate vlažnom krpom i stavite na hladno mjesto na kratko.

USLOVI REPRODUKCIJE REZNICA TUJE
Tuju možete razmnožavati reznicama u bilo koje godišnje doba, ali vrijedi uzeti u obzir da se u različito doba godine tuja reže različito. Na primjer, kada se četinjača razmnožava u jesen, biljka odmah treba osigurati optimalnu razinu topline i vlage za rast zimi.

Stručnjaci smatraju proljeće jednom od najoptimalnijih godišnjih doba za razmnožavanje tuje reznicama, jer:

Nakon otapanja snijega, tuja se postepeno budi iz zime, a na stablu počinje proces protoka soka. Istovremeno, vegetativna masa biljke još nije regrutovana i možete sigurno rezati četinjač, ​​koji zauzvrat neće primijetiti “gubitak” nekoliko njegovih grana.
U proleće, tokom prvih 1-1,5 meseci nakon sadnje (od sredine aprila), reznice tuje će se ukorijeniti na idealnoj temperaturi vazduha. Međutim, nivo vlažnosti treba održavati veštački ručno.
U proljeće možete imati vremena da presadite ukorijenjene biljke u posebnu školu, gdje će tuja nastaviti rasti u naredne 2 do 3 godine. Zdrave, očvrsle i izdržljive mlade biljke će biti spremne za zimu.
Ljeti se tuja najčešće reže reznicama u posljednjoj dekadi juna, kada počinje druga faza rasta. Međutim, vrijedno je zapamtiti da se proces ukorjenjivanja neće dogoditi odmah, a sadnice će pričekati sljedeću godinu. Berba reznica se vrši u aprilu korišćenjem zelenih jednogodišnjih izdanaka. Ako razmnožavate tuju ljeti, možete postići razvoj najmoćnijeg korijenskog sistema u sadnici zimi i dok se biljka ne probudi. Također se preporučuje uzimanje tla s mjesta na kojem će se tuja u budućnosti saditi: tada će se nivo njegove adaptacije i životni vijek značajno povećati.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *