Imate li slabe nokte i česte grčeve u nogama? Evo šta trebate znati a tiče se vašeg zdravlja…

Zdravlje i ljepota
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA!!!

Naš organzam nas često upozorava da nešto nije uredu, stoga trebamo obratiti pažnju na te simptome. U ovom članku ćemo vam navesti neke od simptoma neodstatka važnog minerala u našem organizmu. U pitanju je kalcij a ovo su simptomi njegovog nedostatka:

Grčevi

Za rad mišića je potreban kalcijum, ako ga ne unosimo dovoljno dolazi do poremećaja kod kontrakcija mišića. Unosom kalcija će grčevi nestati i vaši mišići će normalno funcionisati.

Utrnulost

Moguće je da se javi i utrnulost zbog istog razloga.

Guljenje, pucanje noktiju

Ovo je još jedan od simptoma nedostatka kalcijuma. Uslijed nedostatka kalcija, nokti postaju oštećeni i gule se. To se može desiti i kod nedostatka željeza.

Nesanica

Zbog nedostatka kalcija je moguće da imate probleme sa snom. Nije čudno ni ako iz istog razloga, vaše pamćenje oslabi i postanete zaboravni.

Kvarenje zuba

Kalcijum je potreban za zube i kosti, stoga uslijed nedostatka zubi mogu postati kvarljivi i karijes će se pojavljivati više nego inače. Obratite pažnju na zube jer ako zubi nisu zdravi, nije ni čitav organizam.

Kako biste ovo spriječili, potrebno je da se zdravo hranite. Unosite što više mliječnih proivoda, pogotovo kefira. Pored toga, jedite dosta voća i povrća, pogotovo zelenog povrća.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *