Evo kako žumance liječi štitnu žlijezdu

Zdravlje i ljepota
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA!!!

Rani simptomi štitne žlijezde su gotovo neprimetni, pa je dijagnoza u prvoj fazi nemoguća. Stoga je važno da vodite računa o ishrani i tako spriječite bolesti štitne žlijezde.

Jaje – Blic.rs
U prehrambenu vrijednost jajeta ne smijemo da sumnjamo nikada! Ubacivanje jajeta u svakodnevnu ishranu će poboljšati zdravlje štitne žlijezde kod svih!

Štitna žlijezda je odgovorna za stanje nervnog sistema, psihe, kardiovaskularnih sistema, gastrointestinalnog trakta, reproduktivnih organa i mišićno-skeletnog sistema. Ako štitna žlijezda ne radi, nastaju ozbiljni zdavstveni problemi. Od ove bolesti, najčešće pate upravo žene u četrdesetim godinama!

Dva glavna hormona štitnjače, trijodtironin (T3) i tiroksin (T4) su sastavljeni od tirozina i joda. T3 je biološki aktivan hormon, dok T4 ostaje neaktivan dok se ne pretvori u T3. Štitna žlijezda takođe proizvodi još jedan hormon, kalcitonin, koji održava hormalne nivoe kalcijuma, aktivira metabolizam minerala, čuva integritet koštanog tkiva i ubrzava njegovu regenaraciju, prenosi “Stil“.

Ako je koncentracija ovog hormona u krvi veća od dozvoljene vrijednosti, to može da ukaže na rak žlijezda, pluća, dojke, anemiju i hiperplazije, piše sajt “brainum.ru”.

Rani simptomi štitne žlijezde su gotovo neprimijetni, pa je dijagnoza u prvoj fazi nemoguća. Stoga je važno da vodite računa o ishrani i tako spriječite bolesti štitne žlijezde.

Prednosti žumanca za štitnu žlijezdu

Žumance će tijelu obezbjediti:

Tirozin – To je aminokiselina koja se apsorbuje iz proteinske hrane i proizvodi se u tijelu iz druge aminokiseline, fenilalanina. Tirozin – formula dobrog raspoloženja, eliminiše anksioznost i strah, pomaže u borbi protiv stresa. Dva kokošija jajeta sadrže 0,5 g tirozina i 0,7 g fenilalanina.

Jod – Nedostatak joda je glavni uzrok poremećaj razvoja mozga kod djece. Svako od nas mora da ima dovoljne količine joda kako bi štitna žlijezda proizvela hormone. Jedno žumance obezbjedit će tijelu 12mcg joda.

Selenijum

Oko 90% hormona koje izlučuje štitna žlijezda sastoji se od T4, koji se pretvara u aktivni hormon T3. To je zbog selen-zavisnih enzima. U ovom slučaju, selen može aktivirati hormon u T3 i inaktivirati ga ponovo u T4.

Zato je selen toliko važan za regulaciju tiroidnih hormona. Jedno jaje obezbjedit će vašem tijelu 16 mg selena, što je 29% preporučenog dnevnog unosa.

Kao što znate, stres uništava štitnu žlijezdu. Tretman sa kokošjim jajima je neobičan, ali efikasan način za prevazilaženje bolesti. Takođe, budite svjesni toga da je ovaj organ u složenoj vezi sa drugim žlijezdama i biohemijskim procesima. Neravnoteža u bilo kom deijlu sistema može da utiče na ovaj sistem.

Ako štitna žlijezda ne radi kako treba, obavezno se konsultujte sa ljekarom, prije nego počnete liječenje na svoju ruku!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *