Bečka torta: Fantastičan spoj čokolade, oraha i kokosa

Torte
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA!!!

Fantastičan spoj čokolade, oraha i kokosa ono je što ovaj kolač čini tako ukusnim. Takođe, on se veoma brzo i jednostavno pravi te vam nije potrebno neko posebno kulinarsko umijeće da u tome uspijete. Prijatno!

Sastojci

jedan list oblatne
400 ml vode
300 grama šećera
250 grama putera
200 grama kokosovog brašna
100 grama čokolade za kuvanje
250 grama mljevenog petit keksa
200 grama cijelog petit keksa (28 komada)
50 ml vode
100 grama šećera
100 grama čokolade za kuvanje
200 ml iscijeđenog soka od narandže
200 grama mljevenih oraha.

Glazura

150 grama čokolade za kuvanje
5 kašika ulja.

Ukrašavanje

20 grama kokosovog brašna.
Priprema
Zagrijati širu posudu s vodom i šećerom te pustiti da smjesa prokuva. Maknuti posudu s vatre, dodati 125 grama putera i vratiti na vatru uz miješanje, da se puter otopi. Ugasiti šporet pa u smjesu izlomiti čokoladu i miješati da se potpuno otopi. Zatim ubaciti kokosovo brašno, izmiješati pa onda dodati mljeveni keks. Miješati da se dobije jednolična smjesa te pustiti desetak minuta da se prohladi.

Oblatnu staviti na podlogu te po njoj rasporediti prvi sloj kreme i dobro ga izravnati. Na taj sloj poslagati keks. Sok od narandže posipati kašikom po keksu.

U veću posudu sipati vodu i šećer te zagrijati do vrenja. Maknuti s vatre i dodati 125 grama putera. Vratiti na vatru i miješati da se puter otopi. Ugasiti šporet te u smjesu dodati čokoladu i miješati, da se brže otopi. Zatim u više puta dodati mljevene orahe i svaki put dobro izmiješati da se dobije jednolična smjesa. Pustiti desetak minuta da se smjesa prohladi pa je rasporediti po keksu.

Za glazuru, u posudu dodati ulje i izlomljenu čokoladu. Zagrijavati uz miješanje na laganoj vatri i paziti da ne prokuva. Vruću glazuru kašikom rasporediti po kolaču te, dok je glazura vruća, posuti kokosovim brašnom. Prije posluživanja dobro ohladiti, minimalno četiri sata, a najbolje preko noći,piše Aura

Izvor:http://vrtaljica.blogspot.com/

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *