ZAPEČENA SARMA

Slana jela
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA!!!

24. 12. 2009.
Sastojci
Potrebno
1 velika glavica ličkog kiselog zelja cca 1 1/2 kg
1 kg mljevene svinjetine
1 glavica luka iliti kapule sitno izrezane
2-3 čena češnjaka
2 velike žlice masti svinjske ili 5 vel. žl. ulja
1 vel. žl. crvene mlj. paprike
1 jaje
5-6 vl. žl. riže (prokuhati cca 5-10 min) ili ječam
sol i papar po ukusu
masti i crvene paprike po potrebi i može malo suhe slanine, i rebrica sitno na manje kockice…
malo suhih rebrica,kremenadla suhog, špeka
Dodaj u popis za kupnju
Coolinarika zna koji su recepti najbolji!

Uz newsletter
znat ćeš i ti!

Priprema
1.
U većoj tavi na zagrijanoj masti ili ulju popržite luk, dodaj češnjak i svinjetinu, mješaj i kad meso izgubi crvenkastu boju, dodaj papriku sol, polukuhanu rižu (ili kuhani ječam u zamjenu) i jaje. Ječam se uvijek stavljao u Gackoj dolini u sarmu, punjenu papriku.

2.
Kiselo zelje vidi kako ga kiselim doma na lođi… Glavicu zelja malo poprati ako je prekiselo….i odvojiti listove. Na listove (njima odreži zadebljani dio), stavi 2-3 vel. žlice nadjeva te uvij sarmu. I tako dok ne potrošiš listove…Ostatke listova izreži na tanke rezance.Na dno vatrostalne zdjele (ako nemaš veliku stavi u veliki protvan).,stavi izrezano zelje, u jednom redu složi sarme Prelij s nekoliko žlica otopljene masti ili ulja, pospi mlo crvenom paprikom. Dodaj u zdjelu blago osoljenu vodu i ubaci manje kockice špeka ako imate od rebrica ili nečeg suhog što imate manje komadiće.Ako je suhomesnato domaće proizvodnje sarma je još ukusnija.

3.
Stavi u zagrijanu pećnicu te peci cca 1 h na laganoj vatri (160-170C) . Izvadi protvan sa sarmom i oprezno pomoću dvije žlice okreni na suprotnu stranu tj. ono što je bilo gori sad je doli…….

Vrati sarmu u pećnicu i na istoj temp. peci još cca 1h. Sarma treba biti na površini blago rumena ako više zahvati stavi foliju

Ako vidiš da je sarma sl. suha dolij vode tople i možeš dodati po želji malo paradjza iz tube…tetrapaka domačeg tj. to je po želji…

Peče se ukupno cca 2h..

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *