TRIKOVI ZA ČIŠĆENJE: Najefikasniji način da uklonite “tešku” prljavštinu sa kade i tuš kabine

Zdravlje i ljepota
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA!!!

Kamen, ostaci sapunice i prljavština se nepoštedno lijepe na kadu, tuš kabinu, umivaonik – preuzimaju naše kupatilo. Saznajte kako da na vrlo jednostavan način uklonite i najuporniju prljavštinu sa kade i tuš kabine.

Vjerovatno ste isprobali mnogo toga i malo šta je efikasno “upalilo na prvu”. Uz to, dosadile su vam teške hemikalije.

So i limun? Ne tako efikasno kada su u pitanju teške mrlje. Soda bikarbona djeluje, ali opet ne tako dobro (malo bolje u kombinaciji sa sirćetom). Ali, tu uskače boraks. Da biste očistili kadu, pospite je samo sa boraksom i isčetkajte vlažnom četkom lagano. Tešku prljavštinu je na ovaj način najlakše ukloniti. Možete je upotrijebiti i za dno tuš kabine, ali za vrata vam treba nešto drugo.

Upotrebite obično ulje za kuhanje. Uspite ga u sprej bocu i dobro našpricajte vrata tuš kabine, ostavite neko vrijeme da djeluje, obrišite, pa pokupite višak masnoće starim peškirom. Na ovaj način ćete i usporiti nakupljanje prljavštine i sapunice.

Neke domaćice tvrde da na sličan način djeluje i omekšivač za veš. Vrijedi probati, zar ne? Ipak, najviše je onih koji se kunu u efikasnost mješavine deterdženta za suđe i sirćeta (u odnosu 1:1), posebno za staklene površine, ali i za gotovo sve druge (osim, recimo, za mermer).

Zagrijte sirće da bude vruće i onda pomješajte sa deterdžentom za suđe, dobro promućkajte i dobili ste moćno sredstavo za čišćenje. Sa njim možete čistiti kupatilo, sudoper, pločice, … Našpricajte, ostavite da djeluje 10-tak minuta i pobrišite.

Izvor: lifepressmagazin

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *