SVE VEĆI BROJ LJUDI IMA MASNU JETRU: Uzrok nije alkohol, već jedan sastojak za koji svi kažu da je zdrav

Zdravlje i ljepota
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA!!!

Ima mnogo vrsti šećera i svaki od njih ima različit uticaj na naše zdravlje, ali glukozno-fruktozni sirupi se svrstavaju među najopasnije, a ujedno i najčešće.

Miroslav Otašević, osnivač sajta “Šta jedem?” osvrnuo se na gore navedeno.

Pre svega, treba imati na umu da ljudski organi rade na glukozu. Fruktoza je, s druge strane, dva puta slađa od glukoze i zato je proizvođači često biraju kao zaslađivač.

Budući da je fruktoza sastavni dio voća, mnogi misle da je samim tim fruktoza zdravija od običnog šećera, što nikako nije istina.

Kada fruktozu unosite kroz voće, ujedno unosite i vlakna, vodu, vitamine, pektin i druge sastojke koji će nivo šećera u krvi održati stabilnim uprkos fruktozi i dati vam sitost. Industrijska fruktoza je potpuno druga priča.

Naime, industrijska fruktoza koja se koristi u prehrambenoj industriji se dobija vještačkim putem iz skroba, i to najčešće kukuruza. Negdje se naziva “kukuruzni sirup” (ne zaboravite da je između 70-80 odsto kukuruza u svetu GMO).

Dobijena sirupna smjesa predstavlja mješavinu glukoze i fruktoze u različitim odnosima. Glukozni sirup, fruktozni sirup, glukozno-fruktozni sirup, visoko fruktozni sirup su različita imena (određena tim odnosom) za takav sirup.

Baš taj sirup ćete uglavnom naći u svoj industrijskoj hrani, a naročito slatkišima, a baš on je prema najnovijim istraživanjima jedan od najvećih uzroka gojaznosti i raznih metaboličkih sindroma.

ŠTA MORATE DA ZNATE O OVIM SIRUPIMA?

– Fruktoza se jako sporo metaboliše i to isključivo u jetri. Ako dobijete “masnu jetru”, velika je vjerovatnoća da ste je dobili od slatkiša zaslađenih fruktoznim sirupom;

– Zbog opterećenja jetre fruktozom, dolazi do povećanja masnoća u krvotoku, moguće pojave dijabetesa, gojaznosti, usporenja metabolizma čitavog organizma. Dakle slatkiši nisu opasni samo zbog šećera, već zbog šećera koje teško metabolišete.

– Ako unosite glukozno-fruktozni sirup, postoji velika verovatnoća da vaš organizam neće dobro metabolisati zdrave masti koje unosite tokom dana, jer mozak od jetre (opterećene metabolisanjem fruktoze) “dobija” informaciju da mu nisu potrebne, koliko god zdrave bile.

– Glukozno-fruktozni sirup u sebi ne sadrži ništa nutritivno vrijedno.

– Veoma se lako konvertuje u nezdravu masnoću.

– Kod mlađe populacije se dovodi u vezi sa hiperaktivnošću.

– Dobijanje ovog sirupa je hemijski proces u kome učestvuju metali kao katalizatori.

– Naši bliski preci su unosili fruktozu isključivo putem voća, prirodnim putem. Mi smo prva generacija koja fruktozu unosi veštačkim putem i to u 5 puta većoj količini nego naši preci.

Izvor:Novi.ba

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *