ŠTA DA JEDETE AKO IMATE VISOK ŠEĆER: 4 namirnice koje možete lako da uklopite u svaki obrok i dobre su za dijabetičare

Zdravlje i ljepota
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA!!!

Brojni faktori mogu da dovedu do visokog šećera u krvi, kao što su gojaznost, dijabetes tipa 2, ali i stres ili manjak fizičke aktivnosti. Nema namirnice koja šećer može da obori, to je uloga insulina, piše Lepa i Srećna.

Kada se u tijelu nađe šećer u krvi, ono otpušta insulin da bi stigao do ćelija i obezbedio energiju. Međutim, neke namirnice imaju minimalan uticaj na skok šećera pa se preporučuju svima koji imaju problem sa tim.

1. Jaja

Odlična namirnica, naročito za doručak, ali možete ih pripremiti za bilo koji obrok. Dobijate protein skoro bez ikakvih ugljenih hidrata. Neka istraživanja su čak pokazala da je kod osoba koje jedu jedno jaje dnevno bio smanjen rizik od dijabetesa.

2. Brokoli

Ovo ukusno povrće je puno vitamina, minerala i fitohemijskih elemenata koje pomažu organizmu da se izbori protiv bolesti. Ima dosta vlakana, a vrlo malo ugljenih hidrata, tako da ne može izazvati skok šećera u krvi.

3. Smeđi pirinač

Žitarice sadrže ugljene hidrate i kad su u integralnom obliku, ali tad barem sadrže i vlakna koja pozitivno djeluju na brzinu apsorpcije hidrata. Smeđi pirinač sadrži i mangan koji pomaže u mnogim fiziološkim procesima, uključujući i regulaciju šećera u krvi.

4. Soja

Ona je među mahunarkama koje imaju najniži glikemijski indeks, a tome doprinosi sadržaj proteina i masnoća. U nekim studijama se čak pokazala veza između opadanja šećera u krvi i češće konzumacije soje.Pokazalo se da soja i proizvodi od nje mogu da poboljšaju toleranciju glukoze kod nekih dijabetičara

Izvor:Novi.ba

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *