RECEPT ZA DOMAĆI ZAČIN ZA JELA BEZ POJAČIVAČA OKUSA

Ostalo
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA!!!

ORIGINAL SASTOJCI:

1 kg šargarepe

1 kg crvene paprike

1 kg celera i peršuna

1 kg crvenog luka

1 kg soli

veza peršunovog lista

veza celerovog lista

Napomena: mere su za očišćeno povrće.

Pošto je Kokica bila u nabavci i kalkulisala koliko čega, a da dobijem 1 kg nakon čišćenja, naravno da sam promašila, te smo dobili sledeće, a kupila sam:

2 veze velikih šargarepe, 2 veze srednjeg peršuna, 2 solidna celera, 2 kg paprike (no, to nisam sve iskoristila), 1 kg crvenog luka (tu kanda ništa otpadaka nisam kalkulisala…) i „fajin“ (što bi rekli – mnogo) lišća

SASTOJCI U NAŠEM ZAČINU ZA JELO:

700 gr šargarepe

700 gr crvene paprike

200 gr korena peršuna

500 gr korena celera

700 gr crvenog luka

700 gr morske soli

1 vezu peršunovog lista

2 veze celerovog lista sa sve stabljikom (kad volEm)

1 veza lista selena

PRIPREMA:

Svo povrće očistite i izmerite, kako biste znali koju količinu soli da stavite. Na 4 kg povrća ide 1 kg soli. Stavljajte povrće u hladnu vodu dok sve ne završite.

Očišćeno povrće još jednom dobro operite, pa stavite opet u hladnu vodu, prethodno presecajući na manje komade. Listove takodje dobro operite.

Veličinu komada ocenite u odnosu na veličinu koja prolazi u mašini za mlevenje mesa, jer će vam to sada biti najbolji drug (ili najbolja drugarica).

Dakle, namontirajte mašinu za mlevenje mesa i uzimajući mešano povrće – malo od ovog, malo od onog, uz dodavanje listova peršuna, celera i selena, sameljite svo povrće.

Samleveno povrće promešajte i dodajte so, pa ponovo promešajte i ostavite da stoji preko noći. Povremeno promešajte začin za jelo.

Sutradan stavite pripremljeni začin za jelo u staklene tegle i zatvorite metalnim zatvaračem, pa pravac u špajz. Kada otvorite neku teglu, možete je držati u frižideru, čisto da biste bili sigurni da joj se ništa neće desiti, mada – kažu ljudi, žene…

jel…da se neće pokvariti ni ako je otvorite i ostavite napolju. Mi smo naučili na frižider

I, to bi bilo to, sada mi držite fige da ispadnem faca kod lekara, sem ako ove godine ne odustane od tog pitanja – onda sam se ispalila ? Jer, kada bude pitao da li koristim kupovni začin za jelo, ja ću ponosno reći: DA i neću morati lagati, a onda ću dodati AL’ DOMAĆI, pa da ga onda vidim (možda razmeni recept sa mnom ).

Pa,…javite utiske i dajte malo komentara, ovo je prva „nazovi zimnica“ koju je Kokica turila u špajz, inače se ne bavi takvim rabotama još za sada ? , jer tu je Kraljica Majka zakon

Nakon 8 meseci i još par kašika nepotrošenog domaćeg začina za jelo, javljam utisak za sve koji su se bojali da će se pokvariti bez dodataka – neće. Isti je kao i drugi dan ? kada je napravljen. Samo otvoren stavite u frižider i to je to

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *