REAGUJTE NA VRIJEME: Ako imate BOLOVE u RAMENIMA, to može ukazivati ​​na probleme sa jednim od NAJVAŽNIJIH ORGANA u tijelu!

Zdravlje i ljepota
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA!!!

Zglob ramena je jedan od najpokretljivijih, ali samim tim i jedan od najnestabilnijih zglobova u tijelu. Upravo rame najviše puta dnevno koristimo u svakodnevnim aktivnostima poput češljanja, oblačenja, hranjenja, vježbanja, vožnje automobila, piše “RTL“…

Bol u desnom ramenu javlja se kod malog broja bolesti, te ju je bitno razlikovati. Ako je ta bol posljedica upale mišića – bit će dovoljno nekoliko dana štedjeti ruku i odmarati te se suzdržavati od radnji koje mogu pojačati intenzitet boli.

Međutim, ako je bol dugotrajna i traje duže od nekoliko sedmica ili mjeseci – vrijeme je da potražite pomoć doktora. Bol u desnom ramenu javlja se kao posljedica burzitisa, sindroma smrznutog ramena, povrede, sindroma karpalnog tunela te upale tetive.

Bol u lijevom ramenu može biti izazvana ozbiljnijim stanjima od prethodno navedene upale mišića. Ljudi koji se žale na bolove u lijevom ramenu i lopatici koji ne prestaju ni nakon primjene analgetika uglavnom odlaze na prijem hitne pomoći gdje im se vrlo često dijagnosticiraju jasni znakovi akutnog infarkta srca.

Ovo istraživanje je pokazalo da što su veći faktori koji uzrokuju probleme sa srcem, uključujući i visok krvni pritisak, visok nivo holesterola i dijabetesa, to je veća stopa bola u ramenima.

Učesnici sa najvećim faktorom rizika su imale 2-6 posto veće šanse za bol u ramenima u odnosu na one koji nisu imali te faktore. Osim toga, šanse za tendinopatije je 6 puta veća. Učesnici u ovom istraživanju sa srednjim nivoom različitih faktora imali su manje probleme sa ramenima.

Kontrola krvnog pritiska i različitih faktora rizika od srčanih bolesti može smanjiti bol u ramenima.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *