POZNATI KARDIOLOG TVRDI: Od 220 oduzmite broj svojih godina I ZNAĆETE KAKVO VAM JE SRCE

Zdravlje i ljepota
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA!!!

Odlazak u teretanu je generalno dobra ideja, ali pošto vježbanje iscrpljuje tijelo, a naporno vježbanje povećava rizik od srčanog udara i srčanog zastoja, neophodno je da vježbate umjereno i da pravite česte pauze.

Kada je obuka u pitanju, prof. Dr Petar Otašević, specijalista interne medicine sa subspecijalizacijom kardiologije i vanredni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, u intervjuu za MONDO kaže da ljekari apsolutno preporučuju vježbanje, ali da u slučaju srednjovječnih ili starijim osobama potrebno je prethodno izvršiti individualne zdravstvene preglede.

„Vježbanje je nešto što mi ljekari savjetujemo svima, pored izbjegavanja brze hrane i uopšte svake hrane koja sadrži veliku količinu masti, šećera ili ugljenih hidrata. Preporuka su redovne vježbe u trajanju do 150 minuta nedeljno, ali to ne mora da bude trening u teretani, već bilo koja vrsta fizičke aktivnosti po sopstvenom izboru, kao što su hodanje, brzo hodanje, trčanje, vožnja bicikla itd. , kaže doktor.

Međutim, kako savjetuje, potrebna je određena doza opreza i prethodna kontrola, posebno kada je riječ o srednjovječnom stanovništvu.

„Ako ste srednjih godina, prije nego što odlučite da počnete da vježbate, posebno ako planirate da idete u teretanu, bilo bi dobro da provjerite opšte zdravstveno stanje, odnosno uradite kardiološki pregled koji podrazumijeva provjeru krvnog pritiska, laboratoriju, EKG i ultrazvuk srca, da biste utvrdili da li je vježba bezbijedna za vas i kojim tempom treba da vježbate“, savetuje stručnjak iz MONDO-a.

IZRAČUNAJTE SVOJ MAKSIMALNI BROJ OTKUCAJA SRCA

Kada su u pitanju kardio sportovi i vježbe poput trčanja, plivanja i vožnje bicikla, ili preskakanja užeta, koji povećavaju vašu izdržljivost, sagovornik ističe da pozitivno utiču na kardiovaskularni sistem. Pored toga, kardio vježbe povećavaju potrošnju kalorija, što je dobro za kontrolu težine.

„Kardio trening ima brojne pozitivne efekte i preporučuje se svima, pod uslovom da prilagodite intenzitet svojoj kondiciji i opštoj fizičkoj kondiciji. To su aerobne vježbe koje zapravo povećavaju našu izdržljivost, tokom kojih rade svi mišići, uključujući i srce. Na ovaj način se troši više kiseonika i tope nagomilane masti“, objašnjava doktorka, koja još jednom naglašava da određene starosne grupe moraju da provjere svoje zdravlje prije nego što se odluče da počnu da vježbaju.

S DRUGE STRANE, OPŠTI SAVJET NAŠEG STRUČNJAKA JE DA OBRATITE PAŽNJU NA TO KOLIKO BRZO RADI VAŠE SRCE.

„Ne bi trebalo da pređe maksimalni broj otkucaja srca, koji se računa oduzimanjem broja godina od 220. Na primjer, ako imate 50 godina, kada oduzmete taj broj od 220, dolazimo do računice da vaše srce ne bi trebalo da kuca brže od 170 otkucaja u minuti, odnosno to je maksimalna gornja granica“, naglašava doktorka koja zaključuje. da što je osoba starija, njen maksimalni broj otkucaja srca će se smanjiti


 haber.ba

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *