OVO SU ZNAKOVI DA VAM BUBREZI OTKAZUJU: Ako vam je život mio, nikada ih ne smijete ignorirati!

Zdravlje i ljepota
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA!!!

Svaki dan naši umovi obrađuju tona informacija, naša tijela izvode hiljade akcija. Živjeti u ovom zauzetom svijetu olakšava propuštanje poruka koje vam tijelo šalje. A posljedice neprikazivanja i reagiranja na te signale mogu biti drastične. Prenosi “Novi“.

Popis znakova koji ukazuju na to da bubrezi ne rade ispravno. Koliko tih signala vaše tijelo šalje s vama?

10 simtoma koji ukazuju da se suočavate sa problemima u radu bubrega:

1. Promjene u funkciji urinarnog trakta

Prvi simptom bolesti bubrega je promjena u urinarnoj funkciji. Promjena može biti u visini i učestalosti urina. Ostale promjene mogu uključivati: Učestalo noćno mokrenje; Urin je tamniji nego obično; Urin koji je “penast”; Urin koji sadrži krv; Osjećaj pritiska ili problemi tokom mokrenja; Bol ili osjećaj peckanja tokom mokrenja.

2. Oticanje

Glavni zadatak bubrega je uklanjanje otpada i tečnosti iz tijela. Kada se to ne dešava nagomilavanje dodatne tečnosti i vode izaziva oticanje. Oticanje se može javiti u rukama, nogama, skočnim zglobovima, licu i ispod očiju.

3. Umor i slabost

Kada bubrezi ne funkcionišu kako treba, postoji konstantni osjećaj umora tokom dana. Možda ćete se osjećati umorno, iscrpljeno ili sa manjkom energije bez ikakvog razloga. Dva uzroka ovih simptoma su anemija i akumulacija otpadnih materija u tijelu. Zdravi bubrezi luče hormon eritropoetin koji pomaže u proizvodnji kiseonika. Oštećen bubreg stvara manje ovog hormona što na kraju dovodi do smanjenja crvenih krvnih zrnaca. Takođe, kada bubrezi ne funkcionišu kako treba, tijelu je teže da se oslobodi štetnih toksina i materija. Ovo može dovesti do gubitka apetita. Višak toksina u tijelu i gubitak apetita vode gubitku energije.

4. Vrtoglavica

Ako bolest bubrega izazove anemiju, možete patitii od čestih vrtoglavica, što stvara osjećaj ošamućenosti, nestabilnosti ili gubitak ravnoteže. To se dešava zato što anemija spriječava da mozak dobije dovoljno kiseonika. To dalje može izazvati problemi sa pamćenjem, otežanom koncentracijom i probleme sa spavanjem.

5. Neobjašnjivi bol u leđima

Neobjašnjivi bolovi u leđima, kao i strane u stomaku mogu biti simptomi nedijagnostikovanih bolesti bubrega ili bubrežne infekcije. Kada bubrezi ne funkcionišu kako treba može doći do boli, ukočenosti i tečnosti u zglobovima. Bol u donjem dijelu leđa i preponama može biti uzrokovan kamenom u bubregu. Policistično oboljenje bubrega, koje je nasljedna bolest, dovodi do stvaranja ciste u bubrezima što može da izazove bol u donjem dijelu leđa.

Ako imate jake grčeve koji se šire od donjeg dijela leđa ka preponama, obratite se ljekaru.

6. Svrab i iritacija kože

Nagli osip, iritacija i pretjerani svrab su simptomineke vrste bolesti bubrega. Nepravilno funkcionisanje bubrega doprinosi nagomilavanju otpadnih produkata i toksina u organizmu, što dovodi do mnogih problema sa kožom. Još jedna posljedica lošeg funkcionisanja bubregaje neravnoteža kalcijuma i fosfora u krvi, što može dovesti do pretjeranog svraba. Ako vaš inače zdrava koža iznenada pokaže znake osipa i jakog svraba, obratite se svom ljekaru.

7. Neprijatan ukus u ustima

Bolest bubrega može izazvati nepiratan ukusu u ustima. To se dešava zato što slabo funkcionisanje bubrega dovodi do povećanja nivoa uree u krvi. Urea utiče na stvaranje amonijaka u pljuvačci koji izaizva neprijatan ukus.

8. Mučnina ili povraćanje

Mučnina, povraćanje i slab apetit su veoma uobičajeni simptomi među ljudima koji pate od bolesti bubrega. Mučnina i povraćanje najčešće se javalju ujutru nakon buđenja. Pošto bubrezi nisu u stanju da filtriraju štetne toksine iz krvi, ovo dovodi do akumulacije prekomjerne količine azota u krvotoku. Ovo dalje stimuliše gastrointestinalne mukoze i izaziva mučninu i povraćanje. Ukoliko i dalje imate mučninu i povraćanje obratite se ljekaru prije nego što se stanje pogorša.

9. Hladoća u tijelu

Ovo je još jedan od simptoma anemije koje mogu biti uzrokovani bolešću bubrega. Možda vam je hladno bez ikakvog razloga, čak i kada ste u toplom okruženju. S vremena na vrijeme, može se javiti i groznica.

10. Otežano disanje

Kratak dah takođe može biti znak bolesti bubrega. Nepravilno funkcionisanje bubrega dovodi do dodatnog nagomilavanja tečnosti u plućima. Otežano disanje može se javiti kao posljedica anemije izazvane problemima sa bubrezima.

Pored toga, nakupljanje kalijuma u krvi, koji se nefiltrira od strane bubrega, može izazvati abnormalni srčani ritam.

Čaj od peršuna je stari narodni lijek za bolesti bubrega. Čaj od peršuna se preporučuje za čišćenje bubrega, kod urinarnih infekcija, kamena ili pijeska u bubregu. On je takođe odličan diuretik koji se koristi za izbacivanje tečnosti i toksina iz tijela.

Perušun je dostupan tokom cijele godine a čaj možete pripremati od suhog ili svežeg lišća. Lišće peršuna prelijte sa 200 ml vode i kuhajte do ključanja. Nakon toga prochedite i pijte nekoliko puta dnevno.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *