Ova čarobna voda TRENUTNO oživljava svaku trulu orhideju

Zdravlje i ljepota
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA!!!

Bez ove biljke nezamislivi su današnji domovi. No, njega nije baš tipična kao i za ostalo zelenilo. S orhidejama jednostavno – treba znati. Sunce ili sjena, puno ili malo vode, kada i kako presađivati, koja je tegla najbolja…. o svemu tome saznajte u nastavku
Elegantan i egzotičan cvijet koji već neko vrijeme najpoželjniji cvijet u interijeru, ukrašava svaki kutak prirodnim i profinjenim dodirom istovremeno. Svježina zelenila i prekrasni mesnati listovi te nježne latice neodoljivih pastelnih nijansi. No, istovremeno, orhideje imaju reputaciju osjetljivih i teških kućnih biljki za održavanje … Njega orhideja je malo drugačija nego za ostale kućne biljke, ali uz dobre upute i savjete, ona može cvasti godinama u vašem domu!

POZICIJA

Orhideja je kućna biljka, dakle stvorena za interijere, dok eksterijeri nisu dobra opcija za nju, čak i kada je riječ o sunčanom podneblju. Pronađite u svome domu mjesto koje ima puno prirodnog svjetla, poput prozorske daske, pa će cvasti nekoliko puta godišnje! Ali budite oprezni i pazite da orhideja ne bude izložena jakom suncu, koje bi moglo štetiti najviše listovima. Ako vidite da se to događa, bolje je ostaviti je ipak na istom mjestu, ali staviti zavjese između prozora i orhideje.

ZALIJEVANJE
Orhideji treba voda da procvjeta, ali joj ne odgovara i da ju obilno i često zalijevate. Tlo držite vlažnim i zalijevajte ga tek kad vidite da se supstrat počinje sušiti i kada primijetite da korijen potpuno pobijeli. Njihovi debeli mesnati listovi zadržavaju vodu, pa ne brinite da će se osušiti. Zalijevajte je vodom koja je odstajala i dobila sobnu temperaturu. Ono što nikada ne smijete jest stavljati je pod mlaz vode.

Orhideje je najbolje “potapati” – uzmete posudu veću od one u kojoj je orhideja, napunite je vodom sobne temperature te stavite teglu s orhidejom da se natapa oko 20 minuta. Izvadite ih iz vode i ocijedite te vratite na mjesto. U tu istu vodu, kada je vrijeme prihranjivanja, stavite preporučenu količinu gnojiva dva puta mjesečno tijekom proljeća i ljeta. Listove također navlažite prilikom ovoga potapanja tako da ćete ih poprskati vodom. Tako ćete ih osloboditi i prašine pa će lakše disati.

IDEALNA TEMPERATURA
Većini orhideja idealna je sobna temperaturu od oko 22 °C, te je bitno da se ona nikada ne spusti ispod 10 °C kao ni da je iznad 30 °C. Naravno, ono što im je potrebno je jako vlažno okruženje jer tako najbolje cvjetaju (između 60 i 80% vlage u zraku), jer su njihovo prirodno stanište tropska i suptropska područja u kojima je vlažnost zraka vrlo visoka. Vlagu za orhideje ćete osigurati na sljedeće načine:

plastičnu teglu s orhidejom stavite u veću teglu čije ste dno napunili šljunkom i zalili vodom. Bitno je da tegla s orhidejom nije uronjena u vodu, nego da je blizu nje. Isparavanje vode davat će vlagu korijenju.
ovlaživač zraka stavite blizu orhideje, jer će on moći ćete zadržati potrebnu vlagu točno u području gdje je biljka.
stavite je u kuhinju ili kupaonicu ako u njima postoji prirodan izvor svjetla. Isparavanje vode iz tuševa ili kuhanje hrane pomoći će da procvjeta.

PRESAĐIVANJE
Orhidejama ne treba velika tegla da narastu, ustvari dovoljno je da ostane u istoj maloj tegli u kojoj ste je nabavili. Ako je riječ o plastičnoj tegli, još bolje jer ćete tako prilikom presađivanja lakše ukloniti splet korijenja. A ako vam to neće biti moguće, lako je razrezati plastiku i izvaditi biljku s korijenjem.

Bilo bi dobro da je tegla od prozirne plastike, kako biste uvijek mogli vidjeti u kakvom je stanju korijen. Dodatni bonus za uspjeh orhideje je tegla s rupicama kako bi zrak bolje strujao između korijenja. Znak da morate presaditi orhideju je kada supstrat između korijenja premekan i pretvoren u kašu.

Dobro je koristiti supstrat od kokosa. Nemojte paničariti ako korijenje izlazi iz posude, to je za orhideje sasvim prihvatljivo. Jedino ako primijetite da korijenje truli, onda presadite orhideju, a prije toga odstranite trulo korijenje. Trulo korijenje je inače znak da ste je preobilno zalijevali i niste dovoljno okapali nakon potopljavanja.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *