Nonini njoki od krumpira – bijeli i zeleni

Kolači
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA!!!

Sastojci
1 kg oguljenih krumpira
oko 0,5 kg brašna (što za tijesto, što za posipanje daske)
2 jaja
2 žlice rastopljenog maslaca
voda i sol za kuhanje krumpira
Dodatak za zelene njoke
20 dag pasiranog i dobro ocijeđenog špinata
oko 10 dag brašna

Priprema
1.
Oguljene krumpire razrežite na komade i kuhajte u posoljenoj vodi.
2.
Kuhani krumpir ocijedite i pasirajte ili dobro izmiksajte kao za pire (ja za takve stvari koristim blender). Umiješajte jaja i maslac. Većinom se kod izrade njoka koristi ulje, no upravo je maslac ono što njoke moje none čini tako posebnima.
3.
Dodajte polovicu količine brašna i brzo zamijesite tijesto. Imajte na umu da se krumpirovo tijesto prilično lijepi za podlogu, pa ju treba stalno posipavati brašnom. No što dulje mijesite, tijesto će upiti više brašna, a njoki bi mogli biti žilavi, što opet nije dobro. Stoga, čim od zamiješenog tijesta možete oblikovati kuglu, prestanite mijesiti.
4.
Kuglu razdijelite na manje dijelove od kojih na pobrašnjenoj dasci izvaljajte dugačke valjke debljine palca. Te valjke zatim nožem izrežite na komadiće.
5.
Svaki komadić lagano pobrašnjenim dlanovima oblikujte u kuglicu , pa kuglicu palcem prevucite preko viljuške ili rebraste daščice – na taj će način njoki biti mekši i bolje će upijati umak. Gotove njoke slažite na brašnom posutu površinu da se ne zalijepe.
6.
Zakuhajte veću zdjelu vode u koju ubacite malo soli i žlicu-dvije ulja. Kad voda zakipi, spuštajte unutra njoke (u nekoliko rundi da se ne bi raskuhali i sljepili!) i kuhajte dok se ne dignu na površinu. Odmah ih vadite iz vode šupljom žlicom da se voda iscijedi i stavljajte u namašćenu zdjelu. Držite na toplom do posluživanja.
Njoki u zelenom ruhu
1.
Špinat kratko prokuhajte, dobro ocijedite i pasirajte. Možete koristiti i smrznuti špinat kojeg otopite u široj tavi premazanoj s malo maslaca, “na suho” da što više vode ispari.

Tako pripremljen špinat dodajte krumpiru i dobro izmiješajte.

2.
Zamijesite tijesto s jajima, dodajući malo više brašna jer će špinat malo omekšati tijesto.

3.
Oblikujte njoke i kuhajte ih kao što je prije navedeno.

4.
Kuhane njoke držite na toplom do posluživanja.

Moja nona bi u tu svrhu napravila “banjomaria” tj. stavila zdjelu na paru – na lonac u kojem je lagano vrijala voda i tako ih održavala toplima. Kako je njoke najčešće radila s gulašom, na dno zdjele u koju je stavljala kuhane njoke, stavila bi i malo gulaša, te zdjelu povremeno protresala kako bi svaki njok dio navlažen – tako se nisu ljepili.
Posluživanje
Kao što sam već rekla, najčešće su njoki prilog gulašu. No i sa drugim umacima su jednako dobri! Naravno, možete dodati i malo ribanoga sira.

I na kraju, jedna važna napomena: njoki se rade od staroga, a ne mladoga krumpira!
izvor: coolinarika.com

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *