Nikako, ali nikako ovo ne smijete raditi sa ajvarom: Posljedice mogu biti paklene – Pazite se

Zanimljivosti
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA!!!

Oktobar je mjesec za pripremu zimnice, a moglo bi se reći da je ajvar simbol zimnice.

Za savršen ajvar morate da poštujete ova pravila. Ovo su 6 najčešćih grešaka koje redovno pravimo kada je spremanje ajvara u pitanju.

Oktobar je mjesec za pripremu zimnice, a moglo bi se reći da je ajvar simbol zimnice. Iako je naravno mnogo lakše kupiti u samoposluzi teglu kad god vam se prijede, taj ajvar nikako ne može da parira domaćem.

Ipak, ukoliko pratite tradicionalni recept koji ste naslijedili od svojih baka, a priprema ovog namaza vam ipak ne uspijeva u potpunosti, provjerite da li pravite neku od sljedećih grešaka.

Poštujte ovih pet savjeta, i dobićete idealan rezultat!

Nikako nemojte da preskočite ljušćenje Obavezno morate da oljuštite sve paprike i patlidžane. Ukoliko to obavite aljkavo, vidjet će se na konačnom rezultatu.

Odstranite i sjemenke Sve u svemu, glavni sastojak za spremanje ajvara jeste strpljenje. Odstranite većinu sjemenki iz paprike kašikom.

Ako to budete radili tako što ispirate papriku, cijeđenje istih će vam oduzeti previše vremena.

Odabir patlidžana Oni koji stavljaju patlidžan u ajvar, bolje bi bilo da biraju zrele i tvdre primjerke, jer su oni manje gorki.

Ne možete da skratite proces miješanja Najteži dio spremanja ajvara jeste dugotrajno i naporno miješanje. Koliko god da vas zamara nikako nemojte da skratite taj proces. Ravnomjerno miješanje je osnovna tajna dobrog ajvara koji nikako ne prašta površnost.

Umjesto dinstanja, ispecite paprike Pečenje paprika je bolje iz razloga što im daje poseban ukus, koji ne možete da postignete ukoliko se odlučite za dinstanje istih.

Pazite da vam paprike i patlidžani ne izgore Normalno je da kora, odnosno „kožica“ paprike pocrni, ali morate da vodite računa o tome da vam „meso“ povrća ne izgori. Pažljivo pratite proces pečenja i skidajte povrće sa vatre na vrijeme, piše “Krstarica“.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *