NAJVEĆE GREŠKE KOJE SVI PRAVIMO KADA SMO BOLESNI: Kada imate prehladu ili grip, ovo nipošto ne smijete raditi

Zdravlje i ljepota
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA!!!

Kako niko od nas ne voli da trpi bolove u grlu, curenje nosa i sl simptome, u cilju nam je da što prije ozdravimo. Nekada se tok ozdravljenja oduži, a njemački ljekari naveli su greške koje pravimo kad smo prehlađeni, piše Lepa i Srećna.

Gripa – Net.hr
Nepravilno puhanje nosa
Prva asocijacija na prehladu je osoba sa maramicom u ruci koja izduvava nos. Ljekari upozoravaju da pokušaj suviše aktivnog oslobađanja od nosne sluzi i začepljenja može pogoršati curenje iz nosa i povećati rizik da obična prehlada preraste u infekciju sinusa. Snažno duvanje nosa zapravo može izazvati vraćanje sluzi u sinusne šupljine – bakterije samo uvlači dublje u sinuse, čime se pogoršava prehlada.

Dugotrajna upotreba spreja za nos

Ako se predugo koriste, kapi za nos mogu izazvati oštećenje sluznice nosa, kao i zavisnost. Zbog toga ljekari i farmaceuti uvijek savjetuju, ako je potrebno, da se lijekovi ne koriste duže od jedne nedjelje.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Zašto se gljivice na noktima smatraju opasnom bolešću i kako mogu dovesti do smrti?!

Nedovoljno odmora

Kvalitetan san je uvijek bitan, a naročito kada smo bolesni jer tijelu je potreban odmor kako bi se oporavilo.

“U slučaju prehlade, treba izbjegavati vježbe i naporne vježbe. Odgovarajući odmor neophodan je za brzi oporavak, a oni sa visokom temperaturom bi morali da leže.

Stručnjaci upozoravaju da zanemarivanje odmora povećava rizik od zaostale upale, zbog čega je osoba podložnija drugim infekcijama.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *