Moćni puter od kikirikija: Kad saznate šta sve može, stalno ćete ga jesti

Zdravlje i ljepota
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA!!!

Pomoći će vam i kod regulacije hormona i apsorpcije vitamina D

Kikiriki puter – Ljepotaizdravlje.ba
Puter od kikirikija najčešća je namirnica u američkim filmovima, a dostupan je za prodaju i u našim marketima.

Nezaobilazan je dio američke tradicije i kulinarstva, ali kod nas se rijetko koristi. Njegova popularnost sve više raste, a glavni razlozi za to leže u njegovim sastojcima, koji su izrazito hranljivi i dobri za cio organizam, prenosi “Zena Blic“.

Nutritivne vrednosti putera od kikirikija

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Riješite se holesterola i visokog pritiska uz samo nekoliko prirodnih kapi!

Ovaj maslac od orašastih plodova jedan je od najprodavanijih. Sadrži mnoge zdrave masti potrebne za ljudski organizam, pa tako postaje sve češća namirnica na policama u kuhinjama.

Ovo su nutritivne vrednosti putera od kikirikija na 100 grama:

masti – 49,2 g, od čega zasićene samo 6,8 grama
energija – 623 kcal
ugljeni hidrati – 16,1 gram od čega 4,0 grama šećera
vlakna – 8,5 grama
proteini – 25,8 grama
so – 0,4 grama

Udio masti koje se nalaze u ovom puteru mnoge navode da pomisle da je loš za organizam i krvne sudove, ali ukoliko ga ne koristite previše, ove masti dobro dođu organizmu. Ni zasićene masti neće uticati nepovoljno na zdravlje, već će čak pomoći kod regulacije određenih hormona kao što je testosteron i vitamin D.

Uz manji broj zasićenih masti, nezasićene masti koje se nalaze u puteru od kikirikija su mononezasićene i polinezasićene. Te vrste masnoća pomažu kod snižavanja holesterola, smanjuju rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i snižavaju krvni pritisak. Uz to imaju i antupalna svojstva koja će ujedno jačati imunitet.

Puter od kikirikija je energetski visoko vrijedna namirnica, ali to ne znači da ne treba da se nađe u vašoj ishrani, već upravo suprotno.

Kao što smo i ranije naveli, ovaj puter bogat je hranljivim materijama. U njemu se nalazi i vitamin E koji je moćni antioksidans, vitamin B6 koji služi za jačanje imuniteta tijela. Uz to se u puteru od kikirikija nalaze magnezijum i kalijum, koji su neizbježni za zdravlje mišića i kostiju.

Bez obzira na sve kalorije mogu da se nađu u njemu, ipak ima velik udio vlakana i proteina. Zbog njih ćete se osjećati sito dugo vremena, pa će to sigurno pomoći u mršavljenju, tačnije, spriječiće prejedanje.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *