KORISTITE ISTO ULJE ZA PRŽENJE VIŠE PUTA: Ovo morate znati, utiče na ZDRAVLJE

Zdravlje i ljepota
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA!!!

U frižideru ili zamrzivaču može da postane mutno, ali će se razbistriti na sobnoj temperaturi. Nikada nemojte ponovo koristiti ulje ako se zapjenilo ili promijenilo boju tokom zagrijavanja, kao i ako ima neobičan miris ili miriše na hranu koju ste pripremali.

Zbog sigurnosti, zdravlja i kvaliteta jela poželjno je koristiti novo ulje pri svakom prženju hrane. Međutim, ako često pržite velike količine hrane, to nije uvijek praktično s ekonomskog aspekta.

Odabirom ulja s visokom tačkom izgaranja, pripremanjem hrane za minimalnu kontaminaciju ulja i cijeđenjem ulja kako bi se izbacile preostale čestice hrane, većinu ulja možete ponovo upotrijebiti sve dok se pravilno čuva.

Bakterije i slobodni radikali

Ako korišteno ulje nije pravilno procijeđeno i skladišteno nakon što se ohladi, bakterije se hrane česticama hrane koje su ostale u ulju.
Hlađenje ili zamrzavanje ulja usporava rast bakterija

Staro i ustajalo ulje sadrži slobodne radikale, molekule koje mogu da oštete ćelije i dovedu do povećanog rizika od raka, kao i uticati na kvalitet vaše hrane. Dobra vijest je da vaš nos lako prepoznaje ustajalo ulje

Tačka izgaranja

Tačka izgaranja je temperatura na kojoj se ulje razgrađuje i počinje da dimi. Uopšteno, biljna ulja imaju više tačke izgaranja od životinjskih masti, a rafinisana ulja imaju više tačke izgaranja od nerafinisanih. Svaki put kada koristite ulje, njegova tačka izgaranja opada.

Korištenje ulja imajući na umu ponovnu upotrebu

Držite ulje na 190 stepeni Celzijusa tokom dubokog prženja kako bi prženje na hrani brzo stvorilo zaštitni sloj i kako hrana ne bi postala masna. Viša temperatura može uzrokovati da hrana zagori i kontaminira ulje i uništi hranu. Izbjegavajte dodavanje soli hrani prije prženja, jer so snižava tačku izgaranja ulja. Nakon što se ulje počne da dimi, više nije sigurno niti poželjno ponovo ga koristiti.

Čuvanje ulja za ponovnu upotrebu

Čim se ulje dovoljno ohladi za rukovanje, procijedite ga kroz slojeve gaze, papirnatih ubrusa ili filtera za kafu kako biste uklonili čestice hrane. Čuvajte ga u čistoj staklenoj posudi. Nikada ga nemojte miješati s neiskorištenim uljem. Posudu dobro zatvorite, označite datumom i stavite u frižider ili zamrznite ne duže od mjesec dana.

U frižideru ili zamrzivaču može da postane mutno, ali će se razbistriti na sobnoj temperaturi. Nikada nemojte ponovo koristiti ulje ako se zapjenilo ili promijenilo boju tokom zagrijavanja, kao i ako ima neobičan miris ili miriše na hranu koju ste pripremali, piše stranica LiveStrong.

Izvor: Hayat.ba

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *