KIVI JE VOĆE VJEČNE MLADOSTI I ZDRAVLJA: Kad čujete šta sve liječi, odmah ćete ga nabaviti!

Zdravlje i ljepota
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA!!!

Kada je riječ o vitaminima, idealan izbor je kivi jer sadrži vitamine B grupe, kao i vitamine A i C, bjelančevine i željezo. Odlično je voće i za buduće majke, jer vitamini B grupe pomažu pravilnom razvoju fetusa.

Značajan je izvor kalijuma, koji reguliše krvni pritisak, a bogat je i folnom kiselinom, koja potpomaže sintezu proteina.

Kivi snižava holesterol, neutrališe slobodne radikale, povećava odbrambene sposobnosti organizma i potpomaže eliminaciju toksina iz organizma.

Bez stresa i glavobolje

Zahvaljujući visokovrednim sastojcima, efikasan je u borbi protiv respiratornih infekcija, a osim toga, jača imunitet, štiti od prehlade, reguliše krvni pritisak, smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, moždanog udara, tumora, a pomaže i protiv glavobolje i stresa.

Redovnim konzumiranjem svježeg kivija smanjuje se količina triglicerida u krvi za 15 odsto, a ovo blagotvorno voće pomaže i u zacjeljivanju rana, održavanju zdravlja kostiju, zuba i desni, te apsorpciji željeza, a pozitivno djeluje i na sistem za varenje jer održava ravnotežu između korisnih i štetnih bakterija u crijevima.

Za baršunastu kožu

Zbog bogatog sadržaja vitamina C i voćnih kiselina, kivi je čest sastojak proizvoda za njegu lica i tijela.

Štiti kožu od isušivanja i čini je baršunastom i nježnom, reguliše lučenje masnoće, sužava proširene pore i usporava starenje.

Recept za masku za lice

Viljuškom zgnječiti jedan kivi i dodati mu supenu kašiku meda i malo jogurta. Nanijeti masku na lice i ostaviti dvadesetak minuta, a nakon toga isprati toplom vodom.

novi.ba

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *