JEDNA OD NAJZDRAVIJIH NAMIRNICA, A RASTE PORED PUTEVA: Snižava holesterol i pritisak, smiruje kašalj

Zdravlje i ljepota
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA!!!

Ovu biljku zovu pravim blagom prirode.

Sremuš je jedan od najzdravijih namirnica. Izuzetno je koristan, a nije lako pobrojati sva pozitivna dejstva koja ima na ljudski organizam. Bogat je vitaminom C i mineralima koji mogu pročistiti organizam od toksina, a takođe se veruje da ublažava tegobe urinarnih infekcija, nadutost u stomaku i gasove, pospješuje varenje, a smatra se i da može ublažiti bolove u zglobovima koji su posledica artritisa.

Ovo blago prirode raste pored potoka i puteva, najviše ga ima u bukovoj šumi. Stručnjaci kažu da ga treba brati u proljeće, a najviše tokom aprila i maja. Ima prepoznatljiv miris belog luka, a može da se dodaje u jela od mesa, marinade, a može da se jede i kao salata.

Koristi se u tradicionalnoj medicini za spuštanje krvnog pritiska i holesterola, ali i ublažavanje stomačnih tegoba.

Sremuš je odličan i za jačanje imuniteta – štiti organizam od prehlada i gripa, pročišćava disajne puteve, olakšava disanje i umiruje kašalj. Takođe, divlji beli luk jača srčani mišić.

Ruski narodni recept za napitak od sremuša
Sitno isjeckajte 25 listova sremuša i iz njih iscijediti sok uz pomoć sokovnika ili cjediljke. Dobijeni sok skladištite u nekoj maloj flaši ili staklenoj tegli. Uzimajte po 1 kašičicu soka od sremuša tri puta na dan, koju ćete dodati u vodu ili čaj po želji.

.

Izvor: Lepa&Srećna

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *