Hrkanje je samo početak “pakla”: Spisak bolesti koje izaziva neliječenja sleep apnea podugačak

Zdravlje i ljepota
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA!!!

Prekid disanja tokom spavanja zbog hrkanja ili sleep apnea je poremećaj koji ozbiljno može da naruši zdravlje. Da bi se postavila dijagnoza sleep apneae, neophodno je višednevno bolničko ispitivanje. Za početak je najbitnije da se na sleep apneau na vrijeme posumnja, jer u suprotnom može da uzrokuje trajno narušavanje zdravlja.

Hrkanje – Telegraf.rs
Doktor Ivan Kopitović, pulmolog Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, kaže da su simptomi koji ukazuju na ovaj zdravstveni problem mnogobrojni:

– Najčešći znak koji ukazuje na postojanje disajnih poremećaja tokom spavanja jeste umor i pospanost tokom dana. Nije rijetkost ni pojava jutarnje glavobolje, osjećaj smanjene koncentracije i mrzovoljnosti, pa čak je moguće i depresivno raspoloženje, slabljenje libida…

Nedostatak kiseonika koji je uzrokovan prekidom disanja tokom sna može i mnogo ozbiljnije da pogorša zdravstveno stanje, prenose

Novosti“.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Koje su različite vrste masnoća i kako ih se riješiti za mjesec dana!

– Uslijed sleep apnee može da se javi i aritmija, da se razvije hipertenzija, srčana slabost, da dođe do infarkta, kao i da se pojavi dijabetes – kaže dr Kopitović.

– Većina pacijenata sa srednje teškom i teškom sleep apneom pate od insulinske rezistencije, koja se u kasnijem toku može ispoljiti kao dijabetes tipa 2.

Ovi simptomi ne moraju uvijek da budu specifični za sleep apneu. Podjednako su značajni i znaci koje uoče ukućani.

– Obično supružnici primijete glasno hrkanje i prekid disanja, kada nastaje apsolutna tišina nakon često gromoglasnog hrkanja – rekao je dr Kopitović.

Buka od hrkanja nervira muža ili ženu, ali ih tišina nastala prekidom disanja uplaši i oni često ustaju i prodrmaju partnera da provjere da li diše, da li se pomjera. Takve situacije najčešće i dovode pacijenta na pregled, jer ga supružnik “primora” da se javi ljekaru.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *