DA LI NOSITE U KUĆI VUNENE ČARAPE? Evo šta vam znači za zdravlje, OVO MALO KO ZNA

Zdravlje i ljepota
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA!!!

Vjerovali ili ne, vunene čarape imaju mnogo više zdravstvenih koristi nego što mislimo.
Vunene čarape su dugo bile povijesni i tradicionalni predmet starih naroda, pa se danas koriste na potpuno drugačiji način i praktičnije su i jeftinije, ali nisu ni približno zdrave kao stare vunene čarape.
Ne samo da su vunene čarape napravljene od potpuno prirodnog materijala, već ovaj materijal ima mnogo više zdravstvenih prednosti nego što mislite.
Kakav uticaj nošenje vunenih čarapa u krevet ima na naše tijelo? Čitajući dalje, možda ćete poželjeti kupiti barem jedan par u tu svrhu.
Kada nosimo vunene čarape za spavanje, naša tijela su u stanju uspostaviti pravilnu regulaciju tjelesne temperature tokom noći, stvarajući harmoniju u međusobnim funkcijama mozga i ostatka tijela.

Vunene čarape pospješuju cirkulaciju krvi u nogama, što je vrlo važno jer cirkulacija krvi u perifernim dijelovima tijela može biti mnogo slabija od one koja se smatra zdravom.
Prema teoriji tradicionalne kineske medicine, nošenje vunenih čarapa potiče normalan protok životne energije (kineski stručnjaci nazivaju “chi”) i sprječava gubitak te energije kroz stopala.
Nošenje vunenih čarapa u krevet može nam pomoći da brže zaspimo. Statistike pokazuju da zaspite oko 15 minuta ranije kada nosite vunene čarape nego kada ne nosite vunene čarape. Vunene čarape donose ugodnu toplinu nogama i mogu spriječiti noćno znojenje i valunge kod žena u menopauzi.
Vunene čarape pomažu stopalima da zadrže prirodnu vlagu, posebno zimi, što sprečava isušivanje i pucanje kože na stopalima, posebno ako na stopala nanesemo hidratantnu kremu prije spavanja.
Ako mislite da nošenje vunenih čarapa u krevet čak i ljeti zvuči ludo, odmah ćete se razuvjeriti. Vjerovali ili ne, vuna je odličan izolator, pa je spavanje u vunenim čarapama ugodno i ljeti jer nas griju zimi, a hlade ljeti. Vunene čarape ne samo da otklanjaju problem znojenja stopala, već imaju i antibakterijska svojstva, eliminišući pojavu bakterijskih, pa čak i gljivičnih infekcija na stopalima. Kada je u pitanju nošenje vunenih čarapa u krevet, jedina stvar koju treba napomenuti je izbjegavanje nošenja čarapa koje nosite tokom dana ispod cipela. Svakako treba prakticirati redovnu higijenu stopala, što podrazumijeva pranje i sušenje stopala prije spavanja.
Boja vaših vunenih čarapa koju odaberete ovisi o vašem osjećaju za modu, jer je važno zadržati svoj stil u krevetu.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *