BRZI KOLAČ SA BANANAMA I KEKSOM

Kolači
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA!!!

Sastojci:
300 g keksa,
800 ml mlijeka,
2 žlice brašna,
3 žlice gustina,
šalica šećera,

žlica maslaca,
2 žlice kakaa,
dvije banane,
pola šalice mljevenih orašastih plodova po želji

Priprema:
U prikladnoj posudi izmiješati praškaste sastojke – brašno, kakao, gustin i šećer. Lagano dodajte mlijeko, neprestano mešajući žicom.
Stavite na vatru i kuhajte dok se ne zgusne, uz neprestano miješanje. Dobit ćete smesu sličnu pudingu. Dodajte maslac i kuhajte još malo dok se ne rastopi.
Na radnoj površini ili stolu raširite veći komad prozirne folije, pa počnite ređate keks. Poređajte tri reda po četiri keksa, pa premažite skuhanom kakao-filom.
Blago razmažite špatulom – nema potrebe da pokrijete baš svaki milimetar keksa, kao ni da redovi keksa budu spojeni. Naprotiv, bit će vam lakše ako budu blago odvojeni.
Ponovite postupak sa još jednim redom keksa. Zatim poredajte i treći sloj keksa, ali samo po dva krajnja reda, a sredinu preskočite. U sredinu umjesto keksa stavite banane.

Keks namažite filom i preklopite s još jednim redom keksa, koji ćete također namazati čokoladnim filom. Pazite da vam ostane malo fila sam kraj, kako biste premazali gotovu piramidu.
Zatim uhvatite foliju sa jedne strane i podignite je, tako da se red keksa nasloni na banane. Postupak ponovite za drugu stranu. Ovoga puta morate pridržavati već podignutu stranu, da se ne bi raspalo.
Prebacite foliju preko vrha torte tako da bude pokrivena sa svih strana, pa ako je potrebno, još malo oblikujte rukama. Prebacite na tanjur, pa ostavite u frižider da se stegne bar 4-5 sati.
Pažljivo uklonite foliju, pa premažite vašu čokoladnu piramidu s malo preostalog fila.
Pospite tortu mljevenim orašastim plodovima po izboru, pažljivo izvadite tortu iz folije, prebacite na pladanj i vratite u frižider na još bar dva sata prije posluživanja. Ako se želite detaljnije upoznati s procesom pripreme ovog kolača,

(Posaljirecept.rs)

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *