BOL U KUKOVIMA JE OPASAN SIMPTOM: Evo šta može značiti,obratite pažnju

Zdravlje i ljepota
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA!!!

Bol u donjem dijelu tijela se često javlja i uz bolove u kukovima, a uzroci mogu biti različiti.

Kukovi rengen – Dnevni.rs
Ako bol koji osjećate dolazi iz donjeg dijela leđa, kuka ili iz oba smjera, može li uzrok biti nešto treće? Bol u leđima i u kuku često se javljaju u paru, pa može biti teško otkriti odakle ustvari bol dolazi. Kako su kosti samo dio strukture koja može uzrokovati bol, mora se misliti i na zglobove, mišiće, tetive, nerve, krvne sudove…

“S obzirom na to, lista potencijalnih uzroka bola u kuku je duga i često se preklapa”, navodi dr Raul Šahah, ortoped i hirurg. Rizik od pojave bola u kuku se povećava s godinama, telesnom težinom, i nekim životnim navikama.

Evo koji mogu biti potencijalni razlozi zašto se javlja bol u kuku:

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Pročitajte ispovijesti ljudi koji su izliječili hipertenziju i riješili se visokog pritiska!

1. ARTRITIS

Bol i otok jednog ili više zglobova naziva se artritis. Postoji više od stotinu oblika ovog oboljenja, a najčešće se javljaju: osteoartritis, giht i reumatoidni artritis. Osteoartritis je najčešći oblik artritisa, uglavnom zahvata hrskavicu i vremenom značajno smanjuje njenu funkciju. U vrlo teškim slučajevima hrskavica je potpuno oštećena, što znači da se ne umanjuje trenje između dve kosti koje čine zglob. To rezultira pojavom simptoma kao što su bolovi u zglobovima, oticanje, a ponekad i nepokretnost. Javlja se često i na istrošenim zglobovima, poput onih u kukovima, prema pisanju Američke organizacije ortopedskih hirurga.

UZROCI

Glavni faktori rizika za nastanak su starost, povreda, pol (češće se javlja kod žena), genetska predispozicija, učestalo naprezanje zgloba i gojaznost.

SIMPTOMI

Dr Šah navodi da se bol može javiti u cijelim leđima pa do zadnjice, a čak ponekad i u nozi. Bol može ometati hodanje i bavljenje drugim aktivnostima.

DIJAGNOZA I LIJEČENJE

Prije svega treba kod ljekara utvrditi o čemu se radi, da li je u pitanju osteoartritis ili neki drugi tip artritisa. Liječenje se bazira na nekoliko smjernica. Koriste se i protivupalni lijekovi uz lijekove protiv bolova i nezaobilaznu fizikalnu terapiju. U nekim slučajevima je nužno i hirurško liječenje. Stres pogoršava i ovo stanje.

2. HERNIJA DISKA

Hernija diska je posljedica degenerativnih promena intervertebralnog diska, hrskavičnog amortizera koji se nalazi između dva pršljena. Ti diskovi se mogu pomjeriti i slomiti.

UZROCI

Može doći do preloma ili oštećenja usled lošeg držanja, dizanja teških predmeta, okretanja, saginjanja, povreda ili starosti.

SIMPTOMI

Uz bol u donjem dijelu leđa, može doći do pritiska na nerv i uzrokovati bol u kuku. Uz bol, koja se širi po nozi, hernija može prouzrokovati i neurološke simptome poput trnnjenja u nogama i slabosti određenih mišićnih grupa noge.

DIJAGNOZA I LIJEČENJE

Ljekar će vas pregledati i postaviti pitanja o tipu bola i gde se javlja, a može zahtevati i određene testove kako bi se vidjelo da li se disk pomjerio. Liječenje uključuje lijekove protiv bolova ili terapiju, a ponekad i operaciju. Problemi s diskom se često javljaju i ne moraju uvijek uzrokovati simptome.

3. SPINALNA STENOZA

Spinalna stenoza označava suženje spinalnog kanala i otvora u kičmi i dolazi do pritiska na nerve. Uprkos imenu, ovo stanje može uzrokovati i bol u kuku.

UZROCI

Starost je jedan od rizičnih faktora za razvoj ovog stanja, a najčešće se javlja kod osoba starijih od 60 godina.

SIMPTOMI

Ovo stanje neće uvijek uzrokovati pojavu simptoma, ali ponekad može dovesti do utrnulosti i bola. prenosi “Novi“.

DIJAGNOZA I LIJEČENJE

Ako ljekar pretpostavi da se radi o ovom stanju, zamoliće vas da se nagnete naprijed, nazad i u stranu, a takvi testovi mogu pomoći kada se traži potvrda dijagnoze. Terapija uključuje terapije kod fizijatra i protivupalne lijekove. Operacija je posljednji izbor.

4. SINDROM SAKROILIJAČNOG ZGLOBA

Radi se o zglobu koji apsorbuje sve „udarce“ između gornjeg dijela tijela, karlice i nogu.

UZROCI

Puno je uzroka za razvoj ovog stanja, poput padova na zadnjicu, dugotrajnog intenzivnog vježbanja, gojaznosti ili abnormalnosti pri hodanju.

SIMPTOMI

Ako dođe do povrede ovog zgloba, može se javiti bol u kuku i preponama.

DIJAGNOZA I LIJEČENJE

Ljekar može dati dijagnozu na osnovu testova i pregleda. Liječenje može uključivati vježbe istezanja ili lijekove protiv bolova. Ponekad injekcije steroidima mogu pomoći protiv upalnog procesa.

5. UGANUĆA I ISTEGNUĆA

Postoji razlika – uganuće je povreda ligamenta koji povezuje više od dva zgloba. Istegnuće je povreda mišića ili tetive. Sve se može javiti kao bol u kuku.

UZROCI

Pad ili povreda mogu biti uzroci, a isto tako i nagli okreti, savijanje ili podizanje.

SIMPTOMI

Mogu izazvati bolove, oticanje, pojavu masnica, grčeve ili poteškoće s kretanjem.

DIJAGNOZA I LIJEČENJE

Pregledom će ljekar dati dijagnozu, a liječenje se odvija uz protivupalne lijekove i terapiju koju propisuje fizijatar.

6. UKLJEŠTEN NERV

Uklješten živac u donjem dijelu leđa se naziva radikulopatija.

UZROCI

Može se javiti ako vam se pomjerio disk i stvara pritisak na nerv. Uzrok mogu biti i promjene koje se javljaju u starosti.

SIMPTOMI

Uklješten živac može uzorkovati bol u leđima, nozi i kuku.

DIJAGNOZA I LIJEČENJE

Ljekar će napraviti potrebne preglede, a liječenje zavisi od toga gdje je lociran uklješten živac.

7. ČVRSTI FLEKSORI KUKA

Fleksori kuka se nalaze na prednjem dijelu kukova i pomažu nam pri kretanju.

UZROCI

Uzrok može biti dugotrajno sjedenje na poslu ili kod kuće.

SIMPTOMI

Mogu uzrokovati pojavu boli u donjem dijelu leđa ali i kukovima.

LIJEČENJE I TERAPIJA

Ljekar će provjeriti fleksibilnost i vjerovatno savjetovati rendgen, a liječenje uključuje terapiju kod fizioterapeuta i dnevno istezanje.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *