5 GLAVNIH SIMPTOMA LUPUSA: Crvenilo na licu ima TIPIČAN OBLIK, a bolovi su isti na obje strane tijela

Zdravlje i ljepota
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA!!!

Otkrivanje lupusa je vrlo komplikovano, jer se mora sagledati čitava slika kod konkretnog pacijenta, ali ovi simptomi su najčešći kod mnogih.

Otkrivanje lupusa je vrlo komplikovano, jer se mora sagledati čitava slika kod konkretnog pacijenta, ali ovi simptomi su najčešći kod mnogih.

Za lupus nije uvijek lako postaviti dijagnozu, jer su simptomi često slični nekim drugim oboljenjima.

Takođe, oni se mogu razlikovati od osobe do osobe, a lupus može da zahvati bilo koji organ pa su i tegobe različite. Često ga nazivaju “bolešću mladih žena”, jer je to populacija koju najčešće napada. Što se tiče simptoma, oni u prvi mah mogu biti problem pri dijagnostici – na primjer, kod jedne žene zbog lupusa mogu da oteknu koljena i da joj se javi temperatura, a druga da bude neprekidno umorna ili da ima problema sa bubrezima. Kod nekih pacijenata se javlja crvenilo na koži, a kod nekih ne. Pri svemu tome, novi simptomi se mogu pojaviti u svakom trenutku, a neke tegobe se javljaju samo povremeno.

Bol u zglobovima i mišićima je, najčešće, prvi znak lupusa. Ovaj bol se javlja na obje strane tijela, u isto vrijeme – simetričan je. Napada zglobove ruku, prstiju i kolena, prije svega. Bolna mjesta su topla na dodir, a spolja je često vidljivo da su pod upalom.

Povišena temperatura – često viša od 37,8C, javlja se kod mnogih osoba obolelih od lupusa. Izazivaju je upale ali i moguće infekcije.

Crvenilo – može se javiti na bilo kom dijelu tijela, prije svega, na onima izloženim suncu – na licu, rukama, šakama. Zajednički simptom je karakterističan oblik crvenila na licu u obliku leptira, zahvata obraze i nos.

Umor – od njega pati 90 odsto oboljelih od lupusa, a razlikuje se od “običnog” umora po tome što ne prolazi ni kad se osoba naspava i dovoljno odmori.

Oticanje se može javiti na prstima, nogama kao i u licu, a uzrokovano je upalnim procesima ali i problemima sa bubrezima koji se mogu pojaviti kod pacijenata.

Izvor:haber.ba

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *