10 znakova autoimunih bolesti kod kojih tijelo samo sebe uništava

Zdravlje i ljepota
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA!!!

Autoimune bolesti su bolesti imunog sistema kada imuni sistem greškom počinje da napada dijelove sopstvenog tijela, smatrajući ih za strano tijelo. Prema istraživanju, autoimune bolesti su jedan od 10 glavnih razloga smrti žena u svim starosnim grupama do 64 godine. Postoji više od 80 različitih autoimunih bolesti, ali neki simptomi su zajednički za sve. Veoma je važno prepoznati prve znake jer rana dijagnostika doprinosi produženju životnog vijeka, poboljšanju kvaliteta života i smanjenju broja i težine komplikacija.

Advertisements
Evo koji to znaci ukazuju da nešto nije u redu sa vašim imunim sistemom i da je vrijeme da posjetite doktora. Hajde da vidimo da li ste u rizičnoj grupi.

1. Glavobolja, zamućenost mozga, smanjena pažnja

Glavobolje, zamućenost mozga i drugi specifični simptomi ozbiljno narušavaju kvalitet života. Ovi simtpomi mogu biti povezani sa stresom i manjkom sna, ali su takođe znak poremećaja imunog sistema (lupusa ili anemije, na primjer).

2. Akne, psorijaza, dermatitis, ekcem, crvenilo u vidu leptira

Problemi sa kožom znaju biti veoma uznemiravajući jer je nemoguće izgledati sjajno kada morate sakrivati kožu ispod slojeva odjeće. Ako obični lijekovi ne pomažu, posjetite doktora jer ovi znaci mogu biti uzrokovani hemolitičnom anemijom, psorijazom, sklerodermom i drugim poremećajima, piše “Fokuzz“…

3. Alergijska astma

Nije sigurno da je astma povezana sa autoimunim bolestima, ali mnoga istraživanja su pokazala da ova bolest ima autoimunu osnovu.

4. Umor ili hipoaktivnost

Ovi simptomi su zajednički za skoro sve autoimune bolesti i obično glavni znak. Možda primijetite da vam uobičajene aktivnosti oduzimaju puno energije, ili se budite umorniji nego što ste legli.

5. Bol u mišićima, slabost, ukočenost

Slabost i bol u mišićima mogu svakodnevne aktivnosti kao što je hodanje uz stepenice ili nošenje teških stvari učiniti još težim. Ovi simptomi se mogu pojavljivati i nestajati ili biti konstantni, ali su znak koji ne smijete ignorisati jer može biti uzrokovan autoiunim hepatitisom, Hašimoto sindromom, psorijazom, reumatoidnim artritisom i drugim bolestima.

6. Stomačni grčevi, gasovi, nadimanje, dijareja, konstipacija

Problemi sa varenjem umaraju organizam. Oni mogu biti znak autoimunih bolesti kao što je celijakija, ulcerativni kolitis, poremećaji štitne žlijezde i drugi.

7. Gubitak ili dobijanje kilograma

Neke autoimune bolesti pogađaju štitnu žlijezdu. Ovaj organ kontroliše mnoge mataboličke procese u organizmu. Ako ona proizvodi višak hormona ili ne proizvodi dovoljno hormona, ljudi nenamjerno dobijaju ili gube kilograme.

8. Utrnulost i peckanje u šakama i stopalima

Probadanje, peckanje i gorenje nisu ozbiljni simptomi ako dođu i prođu i ne uzrokuju bol. Ako se dešavaju nekoliko puta sedmično i primijetite druge simptome, mogu bizi znak mnogo ozbiljnijih problema.

9. Gubitak kose

Ako naš imuni sistem počne da napada naše folikule kose, dolazi do gubitka kose. Ovaj proces počinje upalom kože tjemena. Ovo može da utiče i na dlake na drugim dijelovima tijela.

10. Blago povišena temperatura

Neobjašnjiva temperatura bez drugih simptoma često se ignoriše. Međutim, ovo je jedan od najtežih simptoma za liječenje. Problem je u tome što temperatura može biti povezana sa mnogim bolestima, a među njima su i autoimune.

Ne očajavajte ako ste primijetili neki od ovih simptoma. Postoje i drugi razlozi za njih, ali prva stvar koju morate uraditi jeste da posjetite doktora. Bolje spriječiti nego liječiti!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *